Ψωμί σε σχήμα χελώνας
- 500-600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- 1 φακελάκι μαγιά,
- 1 κ. ζάχαρη άχνη,
- 1 κουταλιά βούτυρο,
- 1 κουταλάκι αλάτι,
- 1 αυγό,
- 120ml γάλα,
- 2 σταφίδες για μάτια.
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, στη συνέχεια αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει μέχρι- να γίνουν χλιαρά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, το γάλα με το βουτύρο, το αυγό, αλάτι . ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά 5' φτιάχνοντας μια μαλακή ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σκεπασμένη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε επτά κομμάτια. Ένα στογγυλό κομμάτι 5 εκατοστά διάμετρο για το κεφάλι, πέντε μικρότερα κομμάτια 2,5 εκατοστών για τα πόδια και το υπόλοιπο σε ένα μεγάλο κύκλο για το σώμα.
- Βάζουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα της κουζίνας μας και ξεκινάμε να ενώνουμε τη χελώνα μας. Βάζουμε πρώτα το μεγάλο κομμάτι-σώμα της χελώνας, κολλάμε τα τέσσερα μικρά κομμάτια με νεράκι στο πλάι του σώματος για τα ποδαράκια της, το πέμπτο μικρό κομμάτι το κολλάμε για ουρά. Το μεγαλύτερο 5 εκ. το κολλάμε για κεφάλι. Κολλάνε πολύ εύκολα βρέχοντας τα δάχτυλά μας σε νερό.
- Το ίδιο θα κάνουμε και με τις σταφίδες, εγώ τις έριξα μες στο νερό να μην καούν στο ψήσιμο και να κολλήσουν καλά. Για το στόμα της κόβουμε με ένα ψαλίδι το ζυμαράκι μας. Για το κέλυφος της χελώνας, με ένα μαχαιράκι κάνουμε γραμμούλες σταυρωτές.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30'-45' και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. στο δεύτερο ράφι της κουζίνας μας για 35 λεπτά περίπου να ροδίσει.
Η συνταγή είναι από το allrecipes.co.uk, το είδα μου άρεσε πολύ, είναι και πανεύκολο έτσι αποφάσισα να το φτιάξω.
Τη χελωνίτσα μου την έφτιαξα πεταλούδα!!: Αφού έκανα το 1ο και 2ο βήμα όπως γράφω στη συνταγή,χώρισα τη ζύμη μου σε 2 μεγάλα κομμάτια για φτερά και 1 μικρότερο για το σώμα της πεταλούδας,ένα πολύ μικρό ζυμαράκι το κράτησα για τις κεραίες της.
Ενωσα τα κομμάτια μεταξύ τους με νερό ξεκινώντας από τα φτερά μεταξύ τους,έπλασα σε ρολάκι το σώμα και το κόλλησα πάνω στα φτερά,τέλος κόλλησα και τις κεραίες.
Με ένα μαχαιράκι έκανα σχέδια στα φτερά και έβαλα σταφίδες,όπως και για μάτια 2 σταφίδες.
Αφησα 30' τη ζύμη να φουσκώσει και έψησα 30' στους 180 βαθμούς.
είναι τόσο αφράτο το ζυμαράκι που μπορείτε να πλάσετε όπως θέλετε,για το Πάσχα σε κουνελάκι,στεφανάκι με αυγά γύρω-γύρω,αυγουλάκι μεγάλο,δεν θέλει πατρόν για σχέδιο,ανοίγει με τα δάχτυλά μας σε όποιο σχέδιο θέλουμε!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Αφού έκανα το 1ο και 2ο βήμα όπως γράφω στη συνταγή,χώρισα τη ζύμη μου σε 2 μεγάλα κομμάτια για φτερά και 1 μικρότερο για το σώμα της πεταλούδας,ένα πολύ μικρό ζυμαράκι το κράτησα για τις κεραίες της.
Ενωσα τα κομμάτια μεταξύ τους με νερό ξεκινώντας από τα φτερά μεταξύ τους,έπλασα σε ρολάκι το σώμα και το κόλλησα πάνω στα φτερά,τέλος κόλλησα και τις κεραίες.
Με ένα μαχαιράκι έκανα σχέδια στα φτερά και έβαλα σταφίδες,όπως και για μάτια 2 σταφίδες.
Αφησα 30' τη ζύμη να φουσκώσει και έψησα 30' στους 180 βαθμούς.
είναι τόσο αφράτο το ζυμαράκι που μπορείτε να πλάσετε όπως θέλετε,για το Πάσχα σε κουνελάκι,στεφανάκι με αυγά γύρω-γύρω,αυγουλάκι μεγάλο,δεν θέλει πατρόν για σχέδιο,ανοίγει με τα δάχτυλά μας σε όποιο σχέδιο θέλουμε!!