Ψωμί Άη-Βασίλης
- 4 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί,
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,
- 1 φακελάκι μαγιά σκόνη,
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι γάλα,
- 1 / 4 φλιτζάνι νερό,
- 1/4 φλιτζάνι βούτυρο κομμένο σε κύβους,
- 2 αυγά,
- 3-5 σταγόνες κόκκινο χρώμα,
- 2 σταφίδες,
- 2 κρόκους αυγών .
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε 2 φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε στο μείγμα αλεύρι,ανακατεύουμε μέχρι να βραχούν τα υλικά μας. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι,προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι ,ζυμώνουμε μαλακή ζύμη.
- Τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ τη ζύμη μας,την σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου 1 1/2 με 2 ώρες.
- Βάζουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια ,την μοιράζουμε σε δυο μέρη,το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Το μεγαλύτερο μέρος το ανοίγουμε σε τρίγωνο με στρογγυλεμένες γωνίες για το κεφάλι του Αϊ-Βασίλη και το καπέλο.
- Με το μικρότερο ζυμαράκι μας θα φτιάξουμε το καπέλο, τα γένια και το μουστάκι του Άη-Βασίλη,κρατάμε στην άκρη λίγη ζύμη για την μύτη και το μουστάκι{ένα κομμάτι σαν πορτοκάλι περίπου ].
- Θα το ανοίξουμε και με ένα ψαλίδι ή μαχαιράκι θα κόψουμε λωρίδες ζύμης,χωρίς να τις κόψουμε τελείως δλδ το ζυμαράκι μας δεν θα χωριστεί.
- Κολλάμε με λίγο νεράκι στο πρόσωπο του Αι-Βασίλη μας τα γένια και πιάνοντας μια- μια τις λωρίδες τις στρίβουμε.
- Με το κομματάκι ζύμης που κρατήσαμε φτιάχνουμε την μύτη του και την κολλάμε με νεράκι πάνω από την γενειάδα του ,ανάμεσα στην μύτη και τα γένια κολλάμε και τα μουστάκια του.
- Φτιάχνουμε και το καπέλο του με τρίγωνη ζύμη και το κολλάμε στο πάνω μέρος του προσώπου,γυρίζοντας την άκρη του.
- Κάνουμε δυο σχισμές για τα μάτια και βάζουμε τις σταφίδες {εγώ απλά τις πίεσα ελαφρά στο ζυμάρι}.
- Σε μπολ μικρό χτυπάμε τους κρόκους αυγών,ρίχνουμε το χρώμα ώστε να έχουμε ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και βουρτσίζουμε καπέλο,μύτη και μάγουλα.
- Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 15 λεπτά,το αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου να ροδίσει.
- Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε τα γένια του με άχνη .
Έβαλα έναν κρόκο αυγού για να φτιάξω το χρωματιστό γλάσο φοβήθηκα πως θα μυρίζει έντονα και μάλλον έκανα καλά.
Είναι λίγο δύσκολο στο να δώσουμε το σχήμα όπως πρέπει στο ζυμάρι, ελπίζω αν το φτιάξετε να το κάνετε ομορφότερο.
Τη συνταγή την βρήκα εδώ και εδώ