Ψευτομουσακάς
- 4 μέτριες πατάτες.
- 6 μελιτζάνες τσακώνικες.
- 4 μεγάλα κολοκύθια.
- Μαϊντανό, Λίγο δυόσμο.
- 200γραμμάρια τυρί ρεγκάτο.
- 150 γραμμάρια γκούντα η κασέρι.
- 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες.
- 1/2 κούπα χυμό ντομάτας.
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
- 1/2 κούπα λάδι.
- Αλάτι , Πιπέρι.
Μπεσαμέλ.
- 3 κουταλιές βούτυρο.
- 1 λίτρο γάλα.
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο.
- 6 κουταλιές αλεύρι .
- 1 σπιτικό κύβο κοτόπουλου.
- 1/2 κουταλάκι αλάτι, Πιπέρι.
- 1/2 κούπα ρεγκάτο.
- Λίγη τριμμένη φρυγανιά.
- Ζεσταίνουμε το γάλα με το κρεμμύδι και τον κύβο μέσα, χωρίς όμως να βράσει.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα των αυγών . Ρίχνουμε το γάλα αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε το κρεμμύδι, και μόλις πήξει η κρέμα και αρχίζει να κάνει φουσκάλες την κατεβάζουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το τυρί και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
- Κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε για μισή ώρα , τις ξεπλένουμε τις σκουπίζουμε και τις τηγανίζουμε. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε σε φέτες τα κολοκύθια ,και τα τηγανίζουμε .Τηγανίζουμε και τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μισή κούπα λάδι και προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
- Σε ένα μέτριο ταψί,στρώνουμε σε σειρές πρώτα τις πατάτες, μετά τα κολοκύθια,και τελευταία τις μελιτζάνες με τριμμένα τυριά και σάλτσα ενδιάμεσα, σε στρώσεις κι αυτά.
- Καλύπτουμε το φαγητό με τη μπεσαμέλ, και πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα , και τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα.
Αν θέλουμε το φαγητό μας να γίνει πιο ελαφρύ , ψήνουμε τα λαχανικά μας στο γκριλ, και δεν τα τηγανίζουμε .
Σε περιόδους νηστείας μπορούμε να βάλουμε γάλα σόγιας στη μπεσαμέλ, φυτικό βούτυρο η ηλιέλαιο , και φυτικό τυρί.






