Πρασόπιτα
Για το χωριάτικο φύλλο.
- 700γρ. Αλεύρι σκληρό.
- 1&1/2 ποτήρι νερού χλιαρό νερό.
- 1 ποτηράκι κρασιού λάδι .
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κουταλάκι αλάτι.
Για τη γέμιση
- 10 μέτρια πράσα (μόνο το άσπρο μέρος).
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε κομματάκια.
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι.
- 4 κουταλιές σούπας λάδι.
- Άνηθο.
- Μαϊντανό.
- 2 κούπες διάφορα τυριά τριμμένα.(φέτα,γραβιέρες, ανθότυρο)
- 3 αυγά.
- 1/3 κούπας τραχανά η 1 κουταλιά σούπας αλεύρι.
- Πιπέρι.
- Αλάτι.
- Με το αλεύρι,το χλιαρό νερό,το λάδι,το αλάτι,και το χυμό λεμονιού ,κάνουμε μια μέτρια ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα .
- Κόβουμε το άσπρο μέρος από τα πράσα, σε μέτριες ροδέλες.
- Τα βράζουμε για λίγο με 1 ποτήρι νερό , ρίχνουμε το λάδι,και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά,να γυαλίσουν,χωρίς να πάρουν χρώμα.Προσθέτουμε και τα κρεμμυδια ψιλοκομμένα. Προς το τέλος ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο,και τον μαϊντανό, και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο .
- Χτυπάμε τ αυγά,και τα προσθέτουμε στα πράσα. Ρίχνουμε τα τυριά που έχουμε τρίψει στον τρίφτη. Την φέτα και το ανθότυρο τα έχουμε τρίψει με το χέρι.
- Προσθέτουμε τον τραχανά η το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα καλά.
- Παίρνουμε 4 κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε 4 φύλλα.
- Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με λάδι,βάζουμε το ένα φύλλο,λαδώνουμε καλά, και στρώνουμε το δεύτερο .Βάζουμε το μείγμα με τα πράσα και στρώνουμε καλά την γέμιση.
- Στρώνουμε και τα άλλα δυο φύλλα , αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.Χαράσουμε την πίτα σε κομμάτια,δίχως να φτάσουμε στον πάτο του ταψιού.
- Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μια ώρα ,ώσπου να ροδοκοκκινίσει το φύλλο,και επάνω και κάτω. Γι αυτό καλύτερα να την ψήνουμε σε πυρέξ,που μπορούμε να το ελέγξουμε.
Αν η πίτα δεν ψηθεί σωστά και κρατήσει υγρασία , το φύλλο δεν θα είναι τραγανό και θα πανιάσει.
Σήμερα την έκανα με έτοιμο χωριάτικο φύλλο ....όμως επειδή συνήθως αυτά έχουν την αίσθηση του χαρτιού, για να δείχνει σπιτικό έκανα το εξής":. Αφου λάδωσα καλά το τελευταίο φύλλο χτύπησα ελάχιστα στο μούλτι, ένα αυγουλάκι ,( αν θέλουμε βάζουμε και δυο) με ένα ποτηράκι κρασιού γάλα εβαπορέ . Με αυτό άλειψα το χαραγμένο φύλλο, το άφησα για ένα τέταρτο και μετά έβαλα την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί όπως συνήθως.
Μπράβο Τζένη!!








