Πουγκιά με κρέας
Είναι μια εναλλακτική λύση και για το Πάσχα και μάλιστα γιαυτούς που δε θα σουβλίσουν αρνί.
Φτιαγμένο με διάφορους τρόπους είτε στη λαδόκολλα όλο μαζί, είτε σε δεματάκια και τώρα σε πουγκιά για καλύτερη εμφάνιση. Σερβίρεται όπως είναι μέσα στο χαρτί του. Μαζί με το κρέας μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας ή διάφορα τυριά.
- 1,5 κιλό κρέας μοσχαρίσιο + αρνίσιο ή χοιρινό ή κοτόπουλο, μπορεί να βάλει κανείς από 1 είδος κρέατος μέχρι και 3 είδη. Ακόμα και σκέτο κατσικάκι ή αρνί, Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, για να ψηθούν γρηγορότερα και να γίνει νοστιμότερο
- Μερικές σκελίδες σκόρδο φετάκια
- 2 κρεμμύδια ψιλ/να
- μισό φλ/νι λάδι
- 2 μεγάλες πατάτες σε κυβάκια
- 1 μεγάλη ντομάτα σε κυβάκια
- ¼ τυρί σκληρό κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα ή ό,τι θέλετε
- μουστάρδα
- θυμάρι ή ρίγανη
- μουστάρδα
- ζωμό κρέατος (προαιρ.)
- αλάτι, πιπέρι
- 6-8 λαδόκολλες ή χαρτί φούρνου
- Σε μπολ ανακατεύω το κρέας, τις πατάτες, το τυρί, ντομάτες, κρεμμύδια , σκόρδο, μουστάρδα, ρίγανη ή θυμάρι, αλατοπίπερο και το λάδι.
- Καλά είναι να αφήσουμε κάποιες ώρες το κρέας να μαριναριστεί ή και από το βράδυ.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και 1 φλ/νι ζωμό ή νερό.
- Μοιράζω στην κάθε λαδόκολλα μια ποσότητα κρέατος με λαχανικά και το κλείνω ή σαν δεματάκι ή σαν πουγκί.
- Μπορώ επίσης να βάλω όλο το μείγμα στις 6 λαδόκολλες και να το κλείσω με σπάγκο.
- Τοποθετώ τα πουγκιά σε ταψί με λίγο νερό μέσα.
- Ψήνω στους 160 βαθμούς για 2 ώρες και χαμηλώνω στους 80ο για 3-4 ώρες ακόμα.
- Κάνω και κάποιο έλεγχο ανάμεσα και… Καλή όρεξη!!
- Όλα μαζί όπως λέω είναι η εύκολη και ελαφριά λύση!
- Μπορούμε όμως εναλλακτικά για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, να σοτάρουμε το κρέας πρώτα και μετά να προσθέσουμε τα λαχανικά (αρακάς, κρεμμύδι, καρότα….) ελαφρά βρασμένα ή σοταρισμένα, καθώς και τα υπόλοιπα υλικά.
- Μπορούμε επίσης να ψήσουμε το κρέας μας στους 180 βαθμούς για λιγότερο χρόνο….γύρω στις 2 ώρες. Αλλά με το χρόνο που αναφέρω, γίνεται «λουκούμι».
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω κι αυτή την εκδοχή με το κρεμμύδι και τη μουστάρδα!!