Πατάτες σουφλέ στο φλιτζάνι
- 250 γρ πατάτες
- 50 γρ βουτυρο
- 3 αυγα ξεχωριστά
- 50 γρ παρμεζανα τριμμένη η Gouda
- αλατι πιπερι λιγο μοσχοκάρυδο
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα 4 ή σε 6 κομμάτια. Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα, αλατι, τις καλύπτουμε με κρύο νερό, τις σκεπάζουμε και τις βράζουμε, από την ώρα που θα πάρουν βράση, για περίπου 25΄.
- Τις στραγγίζουμε καλά, τις ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και τις αφήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να στεγνώσουν καλά για 1΄-2΄. Προσθέτουμε το βούτυρο και λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το τυρί και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ και μια πρέζα αλάτι για 10 λεπτα και να γινει σφιχτή μαρέγκα.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. μαρέγκα στο μείγμα πατάτας και ανακατεύουμε Προσθέτουμε ακόμα λίγη μαρέγκα και ανακατεύουμε λιγο ακομη. Τέλος ρίχνουμε όλη τη μαρέγκα στο μείγμα πατάτας και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω ώσπου να μην φαίνεται καθόλου άσπρο της μαρέγκας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και πασπαλιζουμε με τριμμένο παξιμάδι κουπες του καφε ( εγω αυτες εβαλα γιατι ήθελα να εχω ατομικά ) και με ενα κουταλι ριχνουμε μεχρι τα 3/4 απο το μιγμα. Αν θελουμε χρησιμοποιούμε φορμα σουφλε.
- Ψήνουμε για περίπου 40΄ ώσπου το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.