Πάπια με σάλτσα πορτοκάλι
- 1 Πάπια περίπου 1 1\2 κιλό
- 1\2 φλ βούτυρο
- 1 φλ κόκκινο κρασί
- 1 φλ χυμό πορτοκάλι
- 1 φλ ζωμό κρέατος φλούδα από 4 πορτοκάλια
- 3 κ σ αλεύρι
- 1 κ σ ζάχαρη
- 1-2 λεμόνια
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- αλατοπίπερο
- Καθαρίζουμε τη πάπια και την αλείφουμε με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, τη βάζουμε σε γάστρα και την περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 1\2 ώρα ενώ τη ραντίζουμε κάθε τόσο με λίγο κρασί και τα υγρά του ταψιού. (Το ψήσιμο εξαρτάται από το μέγεθος της πάπιας.Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ώρα).
- Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα φλούδια πορτοκαλιού και τα βράζουμε για λίγο με λίγο αλάτι για ξεπικρίσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβράζουμε με τη ζάχαρη, το κονιάκ και λίγο νερό μέχρι να καραμελώσουν.
- Όταν η πάπια μας ψηθεί τη βγάζουμε από τη γάστρα και την αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε τα υγρά σε μια κατσαρόλα φαρδιά και προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και το κρασί.
- Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε καβουρδίσει με 3 κ. σ. βούτυρο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί, προσθέτουμε την καραμελωμένη φλούδα και το χυμό πορτοκάλι, βάζουμε και την πάπια και σιγοβράζουμε γυρνώντας τη και περιβρέχοντας τη με τη σάλτσα, μέχρι να πήξει.
- Εγώ την πάπια την κάνω γεμιστή. Καβουρδίζω λίγο κιμά, προσθέτω ρύζι ,φρέσκια ντομάτα και μπαχαρικά και σιγοβράζω για 10-15 λεπτάκια. Τη γεμίζω και μετά ακολουθώ τη συνταγή.
- Την καραμελωμένη φλούδα μπορείτε να την αφαιρέσετε πριν σερβίρετε ,αν δε σας αρέσει η γεύση της. Την ίδια συνταγή κάνω για χοιρινό ρολό αλλά και για τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μου.
και να την τιγανησουμε και να κανουμε μετα την σαλτσα;







