Pancakes αφράτα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 αυγό
- 50 ml σπορέλαιο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σκόνη
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. σόδα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- σιρόπι σφενδάμου (maple syrup στα σούπερ μάρκετ) ή μέλι για το σερβίρισμα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το γιαούρτι, το αυγό, το λάδι, το αλάτι, τις βανίλιες και τη ζάχαρη, να γίνουν ένας χυλός.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με τη σόδα και ανακατεύουμε το μείγμα ίσα να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε πολύ.
- Βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία περίπου στο 6 της κουζίνας μας ή και πιο χαμηλά.
- Βάζουμε στο τηγάνι 3 γεμάτες κουταλιές από το μείγμα μας, αφήνοντας ανάμεσα κενό γιατί απλώνουν.
- Ψήνουμε 2 με 3 την πρώτη πλευρά και μετά με σπάτουλα γυρίζουμε την τηγανίτα από την άλλη και την ψήνουμε άλλο τόσο από την άλλη.
- Βάζουμε τις τηγανίτες στο πιάτο και ανάμεσα τις ραντίζουμε με σιρόπι ή μέλι ή μέλι και κανέλλα όπως εγώ.
- Κάθε φορά που βγάζουμε μια τηγανιά, σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι μας και προσθέτουμε μια νέα κ.σ. βούτυρο και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να φτιάξουμε όλο το μείγμα έτσι.
Στη συνταγή του Άκη, δεν έβαλα αλεύρι που φουσκώνει αλλά για όλες τις χρήσεις, επίσης έβαλα γιαούρτι απλό λάιτ και όχι στραγγιστό, και πάλι το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, έγιναν πολύ αφράτες. Προσοχή στο τελευταίο ανακάτεμα, λίγο.