Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

3114-likerverikoko.jpg
Λικέρ βερύκοκου



Ντολµαδάκια µε σος γιαουρτιού

recipe image
Προστέθηκε απόvasiliki ver, Πέμπτη, 03 Μάιος 2012
none
Περιγραφή

Νόστιμα με πολλά μυρωδικά και σάλτσα γιαουρτιού υπέροχη!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά,
  •    2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα,
  •    2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
  •    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
  •    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  •    1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
  •    1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο,
  •    1 ντομάτα τριμμένη,
  •    1 φλ. τσ.λάδι,
  •    1 λεμόνι,τον χυμό του,
  •    αλάτι,πιπέρι και ρίγανη.

   Για τη σος γιαουρτιού:

  •    400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό,
  •    1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο,
  •    1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο,
  •    3 κ.σ. λάδι,
  •    χυμό από 1 λεμόνι,
  •    2 κ.σ. κρύο νερό,
  •    αλάτι.
Οδηγίες
  1. Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Μετά το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο, το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3΄-4΄. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά,προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 6΄-7΄ μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του,αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.   Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
  3. Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου. Παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.
  4. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα[εγώ έβαλα πατάτες κομμένες σε φέτες.   Τοποθετούμε σε σειρές στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει, σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για 40΄περίπου .
  5. Για τη σος γιαουρτιού:   Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια μας και σερβίρουμε.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε προσθέτουμε στη γέμιση 2 κ.σ. κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα.Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό,σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα!

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σχόλια
Σχόλιο από thomaei , Τρίτη, 08 Μάιος 2012
αγαπαω σαρμαδακια !!! λατρευω αλλα περιμενω το δεμα απο την μεταφορικη μας , θα μου εχει η μαμα μου αμπελοφυλλα απο το αμπελι μας !! θα τα δοκιμασω τοτε ! και οπως παντα αντικαθηστω τον ανηθο με μαιντανο!!
Σχόλιο από vasiliki ver , Τρίτη, 08 Μάιος 2012
Να είσαι καλά Θωμαίς,ευχαριστώ!!
Σήμερα έκανα τα ντολμαδάκια όπως λέω στη συνταγή και τα έβαλα σε πυρέξ στρωμμένο με φύλλα,απάνω ντολμαδάκια,τα σκέπασα πάλι με φύλλα,τα κάλυψα με ζεστό νερό και έπειτα με αλουνιχόρτατο,τα έψησα στους 190ο για 1 ώρα!!γίνονται πολύ ωραία και με αυτό τον τρόπο!
Μεταφορά στην κορυφή