Μπάμπα γκανούς η αιγυπτιακή μελιτζανοσαλάτα
- 2 μελιτζάνες φλάσκες αποφλοιωμένες και χοντροκομμένες
- Μισό κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
- 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σησαμέλαιο (δίνει άρωμα)
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλ/νο
- Αλάτι, πιπέρι
- Πλένουμε, σκουπίζουμε και αφαιρούμε το φλούδι της μελιτζάνας με το μαχαίρι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε τις μελιτζάνες απλωτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 20 λεπτά ή περισσότερο να ψηθούν χωρίς να στεγνώσουν
- Περνάμε από το μπλέντερ ή λιώνουμε με τα χέρια τις μελιτζάνες μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (όχι το μαΪντανό που τον βάζουμε μετά την άλεση), μέχρι να μαλακώσουν. Ισως να χρειαστεί και λίγο ζεστό νερό ή λάδι.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσουν τα αρώματα.
Οι μελιτζάνες μπορούν να ψηθούν και στο γκριλ του φούρνου, πάνω σε σχάρα και μέσα σε ταψί στο κέντρο του φούρνου, στους 250ο αφού τις τρυπήσουμε πρώτα, μέχρι να μαυρίσουν εξωτερικά και να έχουν ψηθεί εσωτερικά. Τις χωρίζουμε στη μέση και τις αδειάζουμε. Σουρώνουμε να μην έχουν πολλά υγρά.
Αντί για σησαμέλαιο βάζουμε 2 κ.σ. ταχίνι αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό.