Mπακαλιάρος με πουρέ
800 γρ. ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο φιλέτο
1 λίτρο νερό
1 / 2 λεμόνι
1 / 4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
Μερικούς κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
3 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι για τη μπεσαμέλ
1 1 / 2 κούπα γάλα
1 1 / 2 κούπας ζωμό από το μπακαλιάρο
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή λάδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα σε ροδέλες
2 καρότα σε φετάκια
1 / 2 κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κιλό πατάτες βρασμένες και αλεσμένες σε πουρέ
1 κούπα παρμεζάνα για τον πουρέ ή αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
- Βράζουμε τον μπακαλιάρο με το λεμόνι, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τη δάφνη για 15΄.
- Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και κρατάμε 2-2,5 κούπες από το ζωμό του ψαριού που βράσαμε.
Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε 2 κουταλιές βουτύρου και σοτάρουμε σ’ αυτό το πράσο, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο για 10΄, ώσπου να μαλακώσει το πράσο και το καρότο. Ενδιάμεσα ρίχνουμε και ζωμό ψαριού για να μαλακώσουμε τα λαχανικά.
Για τη μπεσαμέλ. - Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο για τη και σοτάρουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα , το ζωμό από το ψάρι και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, ώσπου να σχηματιστεί η μπεσαμέλ.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ή την παρμεζάνα.
Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια μπουκιάς και το ανακατεύουμε με το μισό μίγμα λαχανικών και όλη την μπεσαμέλ. - Στρώνουμε σε βαθύ πυρέξ το μείγμα του ψαριού με τη μπεσαμέλ και από πάνω ρίχνουμε τον πουρέ ανακατεμένο με το υπόλοιπο μισό μίγμα πράσου, αφού πρώτα το αλέσουμε καλά. Πασπαλίζουμε με πάπρικα ή και λίγο τυρί τριμμένο.
- Ψήνουμε στους 200°C, 30΄ περίπου μέχρι να ροδίσει.
Μια συνταγή πορτογαλική, δοσμένη από την Αλεξία, με πολύ καλό αποτέλεσμα.