Μουστοκούλουρον το Παραδοσιακόν
1500 γρ . περίπου αλεύρι
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι πετιμέζι
μισό ποτήρι μέλι
μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι χλιαρό νερό
κανέλα , γαρύφαλλο τριμμένα
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το γαρίφαλο , την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ
Κάνετε μια λακουβίτσα και ρίχνετε το λάδι
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ ή τον χυμό πορτοκαλιού , το προσθέτετε ζυμώνοντας καλά
Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό διαλύετε μέσα το μέλι και το πετιμέζι και τα προσθέτετε στο μείγμα .
Ζυμώνετε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά ( εάν χρειάζεται προσθέτετε ακόμα λίγο αλεύρι ) .
Πλάθετε τα μουστοκούλουρα σε στρογγυλά σχήματα , τα τοποθετείτε στο ταψί προσέχοντας να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου
Αραιώστε το πετιμέζι με μούστο αντί νερό
Αν θέλετε μαλακά μουστοκούλουρα , μόλις τα ξεφουρνίσετε , αφήστε λίγο να κρυώσουν και κλείστε σε ένα τάπερ
Η συνταγή γίνεται και με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του , αν θέλετε να αποφύγετε την σόδα
Πετιμέζι θα βρείτε σε σούπερ μάρκετ και σε βιολογικά προϊόντα
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας
Βράστε 3 ποτήρια μούστο μέχρι να μείνει ένα ποτήρι
Αυτό είναι το πετιμέζι







