Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...


Μουσακάς της Σοφίας

recipe image
Προστέθηκε απόsofouleli, Τρίτη, 24 Αύγουστος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
κανένας
Περιγραφή

Μουσακάς νόστιμος εύκολος και για τους πιο άσχετους στη κουζίνα , με όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της Ανατολής . Δεν έχει να ζηλέψει κανέναν άλλον .

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες

4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες τηγανισμένες σε σπορέλαιο .
5 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε φέτες , ξεπικρισμένες και τηγανισμένες

Γέμιση
1 / 2 φλ . και λιγότερο λάδι
700 γρ . κιμά μοσχαρίσιο
4 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στο μούλτι
4-5 ντομάτες μικρές πολύ ώριμες
1 κουταλιά κοφτή της σούπας μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
δύο δαφνόφυλλα που θα τα πετάξουμε φυσικά μετά το βράσιμο της γέμισης

μπεσαμέλ
1 κιλό γάλα φρέσκο
1 φλ / νι αλεύρι
2 κ . σ . βιταμ μαλακό
2 αβγά
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο και περισσότερο
1 κοφτή κ.σ. αλάτι
1 μεγ . Φλ / νι . κεφ / γραβιέρα ή ό , τι τυρί θέλετε .

Οδηγίες

Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό . χαρτί αλατίζοντας ελαφρά .

Φτιάχνουμε τη γέμιση με τη σειρά που είναι γραμμένα και βράζει μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά του .

Στρώνουμε πρώτα τις μισές πατάτες και τις μισές μελιτζάνες , ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά , πάλι στρώσεις πατάτες μελιτζάνες και φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ .

Σε μια μικρή κατσαρολίτσα καίμε το βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα . Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε με το σύρμα ζαχαροπλ / κής να διαλυθεί καλά και ρίχνουμε όλα τα υλικά με τη σειρά εκτός του τυριού .

Ανακατεύουμε να πήξει . Στην αρχή δυνατή φωτιά και μετά την χαμηλώνουμε όσο πλησιάζουμε στο τέλος . Δεν διακόπτουμε καθόλου το ανακάτεμα . Όταν πήξει ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε ξανά καλά . Είναι τόσο απλός ο τρόπος αυτός της μπεσαμέλ γιατί δεν κάνει ποτέ κόμπους και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο , σαν να καβουρντίζεις το αλεύρι μες το βούτυρο .

Στρώνουμε και αυτήν από πάνω , προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς αντίσταση και ψήνουμε για 15 ' , μετά κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς . . Όταν ροδίσει καλά η επιφάνειά του είναι και ψημένο .

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μοσχοκάρυδο του δίνει μια τέλεια γεύση και δεν είναι βαρύ φαγητό πιστέψτε με γιατί το περισσότερο λάδι το έχει απορροφήσει το χαρτί κουζίνας . Επιτέλους δεν το φτιάχνουμε και κάθε μέρα .... μπορούμε να το κάνουμε λάιτ , αν τα ψήσουμε με λίγο λαδάκι στο γκριλ , αλλά δεν είναι το ίδιο το αποτέλεσμα .

Αλλά το πιο καλό είναι με τη μπεσαμέλ που γίνεται με τόσο απλό τρόπο .
Αυτή τη συνταγή της μπεσαμέλ κάνω και για το παστίτσιο και γίνεται χάρμα .

Το ξεπίκρισμα γίνεται βάζοντας τις φέτες μελιτζάνας σε μια κούπα με νερό και μια μεγάλη κουταλιά αλάτι για μια ώρα . Μετά τις ξεπλένεις και τις στύβεις με τρόπο να μη λιώσουν . Η ανατολίτισσα μανούλα μου το έβαζε και στον ήλιο για να ξεπικρίσουν έλεγε πιο καλά ..

Σχόλια
Σχόλιο από Hlianna , Παρασκευή, 27 Αύγουστος 2010
Μας λύνεις αναλυτικότατες οδηγίες, Σοφία, γιαυτόν τον καταπληκτικό μουσακά!!!
Σχόλιο από Margo , Παρασκευή, 27 Αύγουστος 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Αγαπημένο φαγητό ο μουσακάς! Τα τελευταία χρόνια τον φτιάχνω με την εκδοχή που αναφέρεις Σοφία, ψήνοντας πατάτες και μελιτζάνες στο γκριλ, με λάδι όσο πιάνει το πινέλο. Γίνεται υπέροχος με όλη του τη νοστιμιά χωρίς να σε λιγώνει το λάδι. Επίσης, πασπαλίζω και λίγη φρυγανιά τριμμένη πριν στρώσω τον κιμά για να απορροφήσει λίγο τα υγρά. Σε ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Μεταφορά στην κορυφή