Mοσχαράκι με δαμάσκηνα
Ένα εντυπωσιακό, νόστιμο και γιορτινό φαγητό που το φτιάχνω κυρίως το χειμώνα και όχι μόνο τις γιορτές.
-
2 κιλά μοσχάρι ελιά ή σπάλα χωρίς λίπη σε κομμάτια
-
μισό φλ/νι λάδι
-
2 κρεμμύδια ψιλ/να
-
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
-
1 κουτί χυμό ντομάτας πασάτα
-
λίγη ζάχαρη
-
1 ξύλο κανέλα ή αν θέλετε μπαχάρι
-
2 φύλλα δάφνης
-
2 συσκευασίες ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, νομίζω ότι και τα 2 είναι 500γρ.
-
αλάτι και πιπέρι
- Σοτάρω στο λάδι το κρέας σε 2 δόσεις για να μην πέσει η θερμοκρασία και κατεβάσει το κρέας υγρά και αντί για σοταριστό το κρέας γίνει βραστό.
- Όταν σοταριστεί όλο το κρέας, προσθέτω τα κρεμμύδια να μαραθούν και αυτά και σβήνω με το κρασί. Σε λίγο προσθέτω το χυμό ντομάτας, την κανέλλα, τις δάφνες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και νερό.
- Αφήνω να σιγοψηθεί το κρέας και αν χρειαστεί προσθέτω και άλλο ζεστό νερό.
- Αφαιρώ από την κατσαρόλα το κρέας και στο ζουμί προσθέτω τα δαμάσκηνα και πάνω βάζω το κρέας.
Αφήνω να ψηθεί ακόμα 10 λεπτά και είναι έτοιμο. - Δεν ανακατεύω το φαγητό όταν προσθέσω τα δαμάσκηνα για να μη λιώσουν. Προσέχω το φαγητό να έχει ζουμάκι και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
Άρθρο: Tα δαμάσκηνα