Λικέρ από μούσμουλα
- 50 κουκούτσια από μούσμουλα
- 5 μούσμουλα ολόκληρα
- 400ml καθαρό οινόπνευμα 90°
- 150 γρ. ζάχαρη
- 550ml νερό
- Πλένουμε, στεγνώνουμε τυλίγοντάς τα σε καθαρή πετσέτα και ξεφλουδίζουμε τα λίγα μούσμουλα που θα βάλουμε ολόκληρα. Κτυπάμε τα κουκούτσια στο γουδί να θρυμματισθούν αρκετά. Δεν τα λιώνουμε.
- Σε ένα γυάλινο μεγάλο μπουκάλι βάζουμε τα κουκούτσια, και τα ολόκληρα μούσμουλα. Προσθέτουμε και το οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι μας και το βάζουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για περίπου έξι εβδομάδες. Θυμόμαστε να το ανακινούμε πότε-πότε.
- Στο τέλος αυτού του χρόνου φιλτράρουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού με τη βοήθεια μία γάζας, με ένα τούλι, ή με ένα καθαρό πανί κουζίνας.
- Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε ένα αραιό σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (ζεσταίνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή η τελευταία να διαλυθεί εντελώς). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το προσθέτουμε στο οινόπνευμα.
- Το αδειάζουμε στο γυάλινο δοχείο όπου θα το φυλάξουμε, το κλείνουμε καλά, και το αφήνουμε στο ίδιο μέρος για άλλες 4-5 εβδομάδες, φροντίζοντας, να ανακινούμε το μπουκάλι κάθε τόσο.
- Μετά και από αυτό το διάστημα, το λικέρ είναι έτοιμο για χρήση. Στην υγειά σας!
- Δεν χρειάζεται να φοβάστε για την ποσότητα των κουκουτσιών. 1 μούσμουλο πολλές φορές έχει 2 κ΄ 3 κουκούτσια.
- Είναι πολύ ωραίο λικέρ, το καλοκαίρι να το σερβίρεται με παγάκια ή έχετε το στο ψυγείο. Όπως βλέπετε εμείς το έχουμε κατεβάσει αρκετά.
Πειραζει αυτό;