Πρόσφατα σχόλια

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ



Λαχανοντολμάδες φούρνου

recipe image
Προστέθηκε απόvasiliki ver, Κυριακή, 21 Οκτώβριος 2012
none
Περιγραφή

Τους λαχανοντολμάδες τους έφτιαχνα πάντα στην κατσαρόλα, δοκίμασα και στο φούρνο όπως την παραλλαγή στα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και έγιναν υπέροχοι!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
6-8 άτομα περίπου
  •    1 λάχανο μέτριο και αφράτο,

    Γέμιση:

  •     2 φλ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι,
  •     1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
  •     2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
  •     μαϊντανό και άνηθο ή μάραθο,
  •     2 καρότα τριμμένα,
  •     1/2 φλ. λάδι + 1/2 φλ.για το τέλος,
  •     αλατοπίπερο,
  •     πάπρικα και ρίγανη.

 Σάλτσα:

  •     χυμό 2 λεμονιών,
  •     1 φλ. από το ζουμάκι του φαγητού,
  •     2 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ.
Οδηγίες
  1. Κόβουμε το κέντρο από το λάχανο, το κοτσάνι του, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και αφήνουμε το λάχανο σε νερό με ξύδι για 30 λεπτά να καθαρίσει.    Βάζουμε νερό με αλάτι ως την μέση μια μεγάλης κατσαρόλας να βράσει. Τοποθετούμε το λάχανο με το κενό προς τα κάτω, μέσα στο νερό να ζεματιστεί, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.    Το βγάζουμε, αφήνουμε σε σουρωτήρι να κρυώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
  2. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τρίβουμε κρεμμύδια και καρότα στο μούλτι, πλένουμε το ρύζι σε τρυπητό.     Ανακατεύουμε σε μπολ το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνουμε το λάδι και αλατοπίπερο, ρίγανη. Αφήνουμε 15-30 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και να φουσκώσει το ρύζι μας.
  3. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, τα εξωτερικά που είναι μεγαλύτερα τα κόβουμε σε δύο μέρη αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι.    Βάζουμε στην μια άκρη αρκετή γέμιση και τυλίγουμε τους ντολμάδες μας σε ρολά σφιχτά. Τους βάζουμε σε πυρέξ ελαφρά λαδωμένο και στρωμένο με τα κοτσάνια, σχισμένα ή μικρά λαχανόφυλλα που δεν τυλίγονται, με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω κοντά κοντά.
  4. Περιχύνουμε τους ντολμάδες μας με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε λίγη πάπρικα και νερό μέχρι να τους σκεπάζει καλά.    Με καπάκι ή αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε το πυρέξ μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 1 1/2 ώρα περίπου να μαλακώσουν.
  5. Βγάζουμε το πυρέξ και παίρνουμε 1 φλ. από το ζωμό του φαγητού μας, το ρίχνουμε στον χυμό λεμονιού που έχουμε διαλύσει το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, χτυπάμε καλά με πιρούνι και περιχύνουμε το φαγητό μας.    Αφήνουμε 15 λεπτά ακόμα στο φούρνο να δέσει η σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια μας με τη σάλτσα τους!

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε και τριμμένη ντομάτα.

Σχόλια
Μεταφορά στην κορυφή