Λαχανοντολμάδες διαφορετικοί
- Τρεις λαχανίδες μεγάλες. (Τα λένε και μαπολάχανα η μαυρολάχανα και τα βρίσκουμε κυρίως σε λαϊκές αγορές). Μπορούμε όμως αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και άσπρο λάχανο.
- 1/2κιμά από φιλετάκια μπουτάκια κοτόπουλου.
- 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα.
- 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
- 3 κουταλιές λάδι.
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Ένα καρότο τριμμένο .
- 1 κουταλάκι κοφτό πελτέ ντομάτας.
- 1 ντομάτα τριμμένη.
- 1πράσο ψιλοκομμένο.
- Αλάτι, Πιπέρι, Κόκκινο γλυκό πιπέρι, Λίγο κύμινο.
Για την βελούδινη μπεσαμέλ χωρίς αυγά.
- 2 φλυτζάνια τσαγιού ζωμός κότας,
- 1 μικρό κρεμμύδι ολόκληρο.
- 1 καρότο.
- 2 κλωνάρια μαϊντανός
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο.
- 6 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- 1&1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα.
- Αλάτι, Άσπρο πιπέρι.
- Βράζουμε για 15-20λεπτά το ζωμό κρεατος μαζί με τα λαχανικά. Τον στραγγίζουμε.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το αλεύρι, και λίγο-λίγο το ζωμό κρέατος και το γάλα (και τα δυο πρέπει να είναι ζεστά). Βράζουμε τη μπεσαμέλ εως ότου πήξει, ενώ ανακατεύουμε συχνά.
- Αν δεν έχουμε ζωμό κρέατος, θα βάλουμε σπιτικό κύβο δεν θα ρίξουμε όμως αλάτι, γιατί ο κύβος έχει αρκετό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
- Καθαρίζουμε τις λαχανίδες από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κρατάμε τα τρυφερά. Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει. Δεν τα βράζουμε πολύ για να μη λιώσουν, θέλουμε απλά να μαλακώσουν για να τυλίγονται εύκολα. Αφού κρυώσουν αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το χοντρό κοτσάνι και εάν το φύλλο είναι μεγάλο το χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Κρατάμε 2-3 φύλλα και τα τοποθετούμε στον πάτο μιας κατσαρόλας.
- Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε. Σοτάρουμε σε δυο κουταλιές λάδι ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για λίγο μαζί με τα κρεμμύδια.
- Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά με το ρύζι, το σοταρισμένο κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο. Αν δεν είναι προσθέτουμε λίγο ζωμό η νερό. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και βάζουμε στο κέντρο λίγη γέμιση. Τυλίγουμε τις άκρες, όχι πολύ σφιχτά για να είναι αφράτοι οι ντολμάδες. Τοποθετούμε σε στρώσεις τους ντολμάδες επάνω από τα φύλλα που στρώσαμε στον πάτο της κατσαρόλας με την ένωση προς τα κάτω.
- Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι λάδι και τρία-τέσσερα φλυτζάνια νερό ή -αν έχουμε- ζωμό κρέατος. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους βράζουμε περίπου μια ώρα.
- Σερβίρουμε με βελούδινη μπεσαμέλ. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε μπεσαμέλ, διαλύουμε μια κουταλιά κορν-φλάουρ σε χυμό ενός λεμονιού και μισή κούπα ζωμό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό ανακινώντας. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε.
Αν θέλουμε το φαγητό μας να γίνει πολύ νόστιμο χρησιμοποιούμε τον ζωμό από βρασμένο κοτόπουλο. Μπορούμε πάντα να έχουμε , αν βράσουμε κομμάτια κοτόπουλου π.χ φτερούγες και τον ζωμό αφού κρυώσει, τον βάλουμε σε μπολάκια στην κατάψυξη.