Λαγανίτσα γρήγορη
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα αλεύρι ολικής
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- ½ φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
- σουσάμι
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και μαζεύουμε τη ζύμη. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη, έως ότου να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
- Δουλεύουμε τη ζύμη με το κάτω μέρος του καρπού μας, διπλώνοντάς την για 5 λεπτά.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το τετράγωνο ταψί του φούρνου.
- Δίνουμε σχήμα στενής φρατζόλας στο ζυμάρι και την τοποθετούμε διαγώνια στο ταψί αφήνοντας έτσι χώρο στο ζυμάρι να φουσκώσει και να πλατύνει.
- Σκεπάζουμε με μια σακούλα όλο το ταψί και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 1 ½ ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200oC πάνω-κάτω.
- Αφαιρούμε τη σακούλα, και κάνουμε δύο με τρεις διαγώνιες χαρακιές στη λαγάνα και πατάμε με τα δάχτυλα.
- Ψεκάζουμε με λίγο νεράκι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε σουσάμι. Πατάμε ελαφρά να κολλήσει.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 200oC – με αντιστάσεις μόνο από κάτω για 15 λεπτά & συνεχίζουμε στους 180oC- με αντιστάσεις πάνω-κάτω για άλλα 15 λεπτά.
- Αφήνουμε τη λαγάνα να κρυώσει επάνω σε σχάρα και την κόβουμε μετά από 3 ώρες.
Το κόλπο για να ανέβει με την πλαστική σακούλα είναι πολύ καλό.
Εγώ όταν θέλω να ανεβάσω ζυμάρι, προθερμαίνω το φούρνο μου στους 40ο και ανεβαίνει πολύ γρήγορα το ζυμάρι μου.