Κουλουράκια πορτοκαλιού
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
- 1 κούπα καλό ελαιόλαδο.
- 1 κούπα ζάχαρη.
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
- 1 ποτηράκι κρασιού αλισίβα.(αν έχουμε).
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα .
- 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο.
- 2 κουταλάκια κοφτά μπέικιν.
- 1 κουταλάκι κοφτό σόδα.
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό.
- Σουσάμι.
Οδηγίες
- Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη για 10 λεπτά στο μίξερ.
- Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.
- Ρίχνουμε και την αλισίβα, και λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν μαζί.
- Ανακατεύουμε την ζύμη απαλά, χωρίς να την παιδεύουμε . Πρέπει να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα 0 η S ,τα τυλίγουμε σε σουσάμι και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά , να ροδίσουν.
Σχόλια
τι είναι αλισίβα;ακουστά το έχω αλλά....κατά τα άλλα υπέροχα,κλασικά μυρωδάτα μπισκότα!!!!
Αλισίβα,Λάρα, είναι το υγρό που προκύπτει απο το βράσιμο της καθαρής στάχτης καμμένων ξύλων με νερό. Η αναλογία είναι 2 κουταλιές σούπας καθαρή στάχτη χωρίς λίπη με 4 ποτήρια νερό.Την βράζουμε 5 λεπτά, και την αφήνουμε όλη νύχτα να κατασταλάξει. Το πρωι παίρνουμε το σταχτόνερο προσεχτικα και αφήνουμε αυτό που σχηματίστηκε στον πάτο του ποτηριού.Το περνάμε απο τουλουπάνι,και το χρησιμοποιούμε. Κάνει τα κουλουράκια μας τριφτά!!
μπράβο Τζένη μου με τα ωραία σου παραδοσιακα εδέσματα
την αλυσίβα την χρησιμοποιώ κι εγω στους κουραμπιέδες μου...κάτι ξερανε και οι παλιες νοικοκυρές πάντως οι συνταγές σου οφείλω να ομολογήσω είναι καθαρά Ελληνικές και μεσογειακές μπράβο που επιμένεις αλλα Ελληνικα
Κορίτσια ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!Οι Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, αξιοποιούν τα πολλά και υπέροχα προϊόντα μας, που μαζί με τα βότανα και τα μπαχαρικά μας συνθέτουν πιάτα υγιεινά και πολύ γευστικά με τεράστια και ανεξάντλητη ποικιλία.Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τις δικές της συνταγές.Είναι αυτές που μάθαμε απο γιαγιάδες, μανάδες,και τις συνεχίζουμε και εμείς.Προσωπικά ναι, πειραματίζομαι με διάφορα αλλά επιμένω παραδοσιακά!!
Ωραιότατα!!