Κοτόπιτα με μπεσαμέλ, τυριά και εστραγκόν
- 8 φύλλα χωριάτικο φύλλο ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- λάδι για το άλλειμμα του φύλλου
- 4 μονά φιλέτα στηθος κοτόπουλου βρασμένο σε λίγο νερό 700 με 800 γρ.για μισή ώρα περίπου
- 150 γρ. βούτυρο ή λάδι
- 50 γρ αλεύρι ή 4 κ.σ. κοφτες αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 1 κρόκο αυγού
- 250 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
- λίγο τριμ μοσχοκάρυδο
- 2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα
- 1 πράσινο μήλο σε κυβάκια
- μισό ματσάκι εστραγκός ή 1 κ.σ. γεμάτη εστραγκόν ξερό
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κύβο κνορ
- Για ταψί χρησιμοποίσα το ρηχό ταψί του φούρνου και σε αυτό πάντα ψήνω τις πίτες μου.
- Για τη μπεσαμέλ:Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια, μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Εκτός φωτιάς, βάζουμε τον κρόκο, το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια ξεψαχνίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο, το προσθέτουμε στη μπεσαμέλ και ρίχνουμε το εστραγκόν και το πράσινο μήλο σε κυβάκια.
- Έπειτα σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά βούτυρο ή λάδι, τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στη μπεσαμέλ.
- Απλώνουμε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα πάνω ως εξής... 1 φύλλο λαδωμένο και προσθέτουμε τα μισά πατσαβουριαστά φύλλα λαδωμένα.
- Έπειτα βάζουμε τη γέμιση με το κοτόπουλο. Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα , πατσαβουριαστά λαδωμένα φύλλα εκτός από 2 και καλύπτουμε την πίτα.
- Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας μας, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. περίπου 3/4 να ροδοκοκκινίσει.
Μπορείτε να βάλετε και ψητό κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει, αλλά και άλλα μέρη από το κοτόπουλό σας, εγώ χρησιμοποιώ πάντα τα πιο λάιτ.
Συνταγή από τη σεφ Αυγερία Σταπάκη