Κοτόπιτα αφράτη σαν σουφλέ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- μισή κούπα λάδι
- 1 αυγό + λίγο λάδι
- σουσάμι
- Γέμιση
- 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλου από μπούτι ή στήθος ψιλ/νες μπουκίτσες με το μαχαίρι
- 1 κούπα λάδι
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
- 1 πράσο το άσπρο ψιλ/νο
- 1 κούπα κινόα ή τραχανά γλυκό
- 300 γρ φέτα κατσικίσια ή ανθότυρο
- 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 1 κούπα γάλα αν βάλετε κινόα ή 2 κούπες γάλα αν βάλετε τραχανά
- 4 κ.σ. Μαϊντανό
- 4 κ.σ. δυόσμο φρέσκο
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γλ. κουρκουμά
- αλάτι, πιπέρι
- Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω τη μισή ποσότητα από το λαδι και ρίχνω τα κυβάκια κοτόπουλου και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά μαζί με την πάπρικα, τον κουρκουμά και λίγο αλατοπίπερο.
- Αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι το κοτόπουλο και ρίχνω στο τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι με το πράσο και αλατοπιπερώνω ελαφρά. Τα αφήνω 3-4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
- Στη συνέχεια ρίχνω μέσα στο τηγάνι με τα κρεμμύδια το σοταρισμένο κοτόπουλο και ανακατεύω καλά για λίγο.
- Ρίχνω μέσα την κινόα (Αν βάλω κινόα) αφού την έχω ξεβγάλει πολύ καλά σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Αν βάλω βάλω τραχανά, τότε δε χρειάζεται ξέβγαλμα, μπαίνει όπως είναι. Προσθέτω και 2 κούπες ζεστό νερό και αφήνω να πάρει μια βράση 5 λεπτών. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω για λίγο να κρυώσει.
- Προσθέτω το μαϊντανό με το δυόσμο και το τυρί χοντροτριμμένο με τα χέρια και ανακατεύω.
- Χτυπάω σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνω. Προσθέτω το μείγμα στη γέμιση και ανακατεύω καλά.
- Καλά είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ταψί βαθύ μεταλλικό ή πυρέξ μετρίου μεγέθους και όχι αυτό το ρηχό που χρησιμοποίησα εγώ στη φωτό του φούρνου, που με δυσκόλεψε αρκετά. Λαδώνετε καλά το ταψί.
- Για την πίτα: Παίρνω ένα φύλλο και το βάζω τσαλακωμένο στο ταψί. Λαδώνω λίγο και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα. Αδειάζω τη μισή γέμιση και στρώνω με ένα κουτάλι. Σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα τσαλακωμένα και λαδωμένα και ρίχνω την υπόλοιπη γέμιση.
- Τελειώνω, σκεπάζοντας με τα τελευταία φύλλα λαδωμένα κι αυτά.Χαράζω ελαφρά τη πίτα μου.
- Αλείφω καλά με το μίγμα αυγού-ελαιόλαδου που έχω χτυπήσει και πασπαλίζω με το σουσάμι.
- Ψήνω στους 180 β. φούρνο προθερμασμένο για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα.
- Αν χρησιμοποιήσετε πυρέξ, να το βάλετε πολύ χαμηλά στο φούρνο σας και προς το τέλος τελειώς κάτω να ακουμπά στον πάτο του φούρνου.Θέλουμε να ξεροψηθεί και η κάτω επιφάνεια της πίτας μας και να γίνει τραγανή.
- Αν βλέπετε ότι η πίτα σας αρπαζει γρήγορα, κατεβάστε τη θερμοκρασία προς το τέλος στους 170 βαθμούς για περισσότερο χρόνο.
- Αντί για 3 αυγά στη γέμιση , μπορείτε να βάλετε 1 αυγό και 2 ασπράδια. Το γάλα μπορεί να είναι και λάιτ.