Κοπεγχάγη
- 6 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα φρυγανιά
- 1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
- 1 μπέικιν
- κανέλα γαρίφαλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 250 γρ βούτυρο λιωμένο
Σιρόπι:
- 3 κούπες ζάχαρη
- 2 1\2 κούπες νερό
- ξύσμα λεμονιού
- βανίλια
- 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 ξύλο κανέλας
- Στρώνουμε σε μεγάλο ταψί τα 5 από τα φύλλα βουτυρωμένα ένα-ένα.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη ν'αφρατέψουν και τ'ασπράδια σε μαρέγκα.
- Αναμειγνύουμε τη φρυγανιά με τα καρύδια και το μπέικιν και αφού αφρατέψουμε τους κρόκους με τη μισή μαρέγκα τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλο, ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και σκεπάζουμε με 5 φύλλα ακόμη, βουτυρωμένα κι αυτά ένα-ένα. Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο και μ'ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε σε κομμάτια, πολύ προσεχτικά.
- Ψήνουμε το γλυκό μας.σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Πρέπει να ροδίσει καλά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε τα κομμάτια που χαράξαμε μέχρι κάτω και το σιροπιάζουμε.
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό. Αφήνουμε να πιεί το σιρόπι και να κρυώσει πολύ καλά, πρίν σερβίρουμε.
Δοκιμάστε το, τώρα που έρχονται Απόκριες και με κανταΐφι αντί για φύλλο κρούστας. Γίνεται τέλειο. Εγώ όποτε το κάνω με κανταΐφι, χτυπάω κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη σε σαντιγί και την απλώνω από πάνω. Πασπαλίζω λίγο τριμμένο καρύδι. Φτιάξτε το στο ταψί της κουζίνας.
Δεν μιλώ για μόνο για την συγκεκριμένη συνταγή αλλά και για πολλές άλλες..
συγγνώμη αν πίκρανα κάποιους …..
μπραβο για την ωραια συνταγη!