Κομπόστα Νορμανδίας
- 600 γραμμάρια μήλα κόκκινα( ζυγισμένα αφού τα καθαρίσουμε).
- 75 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο τύπου Κερκύρας.
- 75 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- Για την κρέμα :
- 3 κρόκοι αυγών.
- 75 γραμμάρια ζάχαρη.
- 1 βανίλια.
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ.
- 300 γραμμάρια γάλα φρέσκο.
- 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος.
- Κόβουμε τα μήλα στα τέσσερα τα καθαρίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα στρώνουμε σε ένα μικρό πυρέξ, τα σκεπάζουμε με το λιωμένο βούτυρο, και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.
- Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο με αντιστάσεις για 45 περίπου λεπτά. Τα μήλα πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια και το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε στους κρόκους το γάλα που πρέπει να είναι ζεστό και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ανακατεύουμε διαρκώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει σκεπασμένο για να μην κάνει κρούστα.
- Όταν είναι σχεδόν κρύο, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε την κρέμα επάνω από τα μήλα και αν θέλοιυμε μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με πραλίνα ή καραμελωμένα καρύδια.
Εναλλακτικά, για ευκολία, αντί για την κρέμα με τους κρόκους μπορούμε να βάλουμε μια κρέμα στιγμής, ή κρέμα βανίλια που θέλει βράσιμο.