Κιμαδόπιτα με λαχανικά
Νόστιμη και αρκετά υγειινή λόγω των λαχανικών κιμαδόπιτα, ό,τι πρέπει και για τα παιδιά μας.
- 1 κιλό κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος ελιά ή σπάλα ή μισός ,μισός
- 2 κρεμμύδια σε μικρά καρέ
- λίγο λαδι
- 2 καρότα σε καρέ
- 2 σέλερι σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτί μανιτάρια ή 250 φρέσκα κομμένα σε φέτες
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 3-4 κ.σ. πελτέ
- 1 κύβο ζωμό ό,τι θέλετε διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό
- 330 ml μπίρα
- λίγο δενδρολίβανο
- λιγο θυμάρι
- 200 γρ. κασέρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
- λίγο αλάτι, πιπέρι
- 1 συσκευασία φύλλα κρούστας
- 1 κούπα λάδι ή μισό μισό με βούτυρο, για τα φύλλα
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι αρχικά και στη συνέχεια τα καρότα, σέλερυ και μανιτάρια, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον κιμά, τον σπάμε με την βοήθεια μίας κουτάλας και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.Τέλος προσθέτουμε τον κύβο και την μπίρα. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να εξατμιστούν όλα τα υγρά της, για 15-20 λεπτά.
- Αφαιρούμε απο την φωτιά, και ρίχνουμε δεντρολίβανο και θυμάρι για γεύση και άρωμα. Προσθέτουμε ακόμα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Τέλος, μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε αυγό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ, εγώ έβαλα τη λαμαρίνα του φούρνου μου.
- Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί).Ραντίζουμε με λάδι, (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου).Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μισά φύλλα της συσκευασίας για το κάτω μέρος της πίτας.Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά.Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα.
- Βάζουμε όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει στα πλαϊνά μας και από πάνω, σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού. Χαράσσουμε την πίτα μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για 45-50 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα μας.