Κέικ Καραμέλας και Σοκολάτας
- 175 γρ. αλεύρι
- 125 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. καφέ ζάχαρη
- 1 βανίλια
Καραμέλα
- 175 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. καφέ ζάχαρη
- 400 γρ. γάλα συμπυκνωμένο 10%
- 3 κ.σ. σιρόπι καραμέλας
Γλάσο
- 150 γρ. σοκολάτα σκούρα
- 100 γρ. σοκολάτα άσπρη
- Ανάβουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς
- Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψάκι τετράγωνο ή μια φόρμα 24αρα
- Έτσι θα μπορούμε μετά όταν είναι έτοιμο το γλυκό να το βγάλουμε άνετα από την φόρμα και να το βάλουμε σε μια ωραία πιατέλα
- Τρίβουμε με τα χέρια το βούτυρο και το αλεύρι
- Ρίχνουμε την ζάχαρη και όλα τα άλλα υλικά, να γίνει μια λεία ζύμη
- Το απλώνουμε στην φόρμα, το τρυπάμε με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 20 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει
- Φτιάχνουμε την καραμέλα
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, ζάχαρη και γάλα και το σιρόπι και με πάντα ανακάτεμα καλό αφήνουμε σιγά- σιγά να βράσει
- Κατεβάζουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει έως να πήξει και να πάρει το χρώμα της καραμέλας, σε ένα ανοιχτό καφέ χρώμα δηλαδή και να ξεκολλά από το τείχος του τηγανιού και να είναι σαν μια πηχτή μάζα, πάντα με καλό ανακάτεμα
- Χρειάζεται λίγη υπομονή !
- Το ρίχνουμε στην φόρμα με την βάση και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2 ώρες
- Λιώνουμε την σοκολάτα και την ρίχνουμε επάνω στην κρύα καραμέλα
- Μετά την άσπρη σοκολάτα, κάνουμε γραμμούλες και με ένα ξυλάκι, κάνουμε σχέδια
- Αφήνουμε πάλι στο ψυγείο να κρυώσουν οι σοκολάτες
- Το βγάζουμε από την φόρμα
- Παίρνουμε μια ωραία πιατέλα και το τοποθετούμε εκεί
- Το κόβουμε σε κομμάτια για σερβίρισμα
Αν θέλετε βράστε ζαχαρούχο γάλα και ρίξτε αυτό αντί να βράσετε την καραμέλα
ελισάβετ μου
δεν γραφω να το κανεις καραμελα οχι να καραμελωση!
αυτο ειναι μια κρεμα με γευση καραμελας ,και να ειναι σαν μια πηχτη μαζα δηλαδη πηχτη κρεμα
σου το γραφω εδω για να δης
βαλε στο τιγανι το βουτυρο
τη ζαχαρη, το γαλα και το σιροπι καραμελας,ανακατευωντας το αφηνουμε να παρη βραση,κατεβαζουμε την φωτια να μην βραζη δυνατα εγω το την κατεβαζω στο 2 και παντα με ανακατεμα και υπομονη αυτο περνη ενα χρωμα της καραμελας και γινετε μια μαζα δηλαδη κρεμα .και μετα το ριχνης επανω στην βαση που εκανες και το αφηνης να κρυωση
ελπιζω να σου εδωσα να καταλαβης