Κέικ καραμέλας και μήλου
Υπέροχο , ζουμερό και αφράτο σαν ένα γλυκό ταψιού αυτό το κέικ με καραμέλα και μήλο σαν γέμιση.
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μπεικιν
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλατιού
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
- 1/2 φλιτζανιού βουτύρου, λιωμένο
- 1/2 φλιτζάνι λάδι
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/4 φλιτζάνι ξινή κρέμα η γιαούρτι
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 3/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα
- 550 γραμμάρια κομπόστα μήλου
- 1 1/2 φλιτζάνι τσιπς καραμελας κομμένα
- 1 1/4 φλιτζάνι σάλτσα καραμέλας
- 450 γρ, κτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
- Προθερμάνετε το φούρνο σε αέρα 180 βαθμούς. Βουτυρωστε μια κατσαρόλα 40x30. Αφήστε κατά μέρος.
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βαζουμε τη ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο και το φυτικό έλαιο και χτυπήστε με το μίξερ. Προσθέστε τα αυγά, την ξινή κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας, χτυπήστε Καλα.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού εναλλαξ με το γάλα μέχρι να ανακατευτού καλα.
- Το μισό από το μίγμα το Ρίχνουμε στην φόρμα. Απλώνουμε επάνω την κομπόστα μήλων και πασπαλίζουμε 1 φλιτζάνι τσιπς καραμέλας. Ρίξτε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από αυτήν και απλώστε καλά
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Κάντε το τεστ με το ξυλάκι, εάν βγαίνει καθαρό, είναι οκ
- Αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο. Ενώ είναι ακόμη ζεστό, τρυπήστε τρύπες με ένα πιρούνι. Προσθέστε 1 φλιτζάνι σάλτσα καραμέλας. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς, περίπου 45 λεπτά.
- Απλώνουμε την σαντιγί επάνω. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα καραμέλας και πασπαλίστε με τσιπς καφέ.
- Σερβίρετε αμέσως ή καλύψτε το κέικ με αλουμινόχαρτο και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστεί.
Τα Φλυτζάνια είναι το κανονικό φλιτζάνι καφέ και όχι η μεγάλη Κουπαρα