Κέικ αμαρτωλό
- 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισμένο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα κακάο
- ¼ κ.γλ. σόδα
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 3 κρόκοι και 5 ασπράδια
- Μισή κούπα γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακιά
- 4 βανίλιες
- 1/3 κούπας ζεστό νερό
- 1 σακουλάκι ψηφίδες σοκολάτας (100 γρ.) ανακατεμένες σε 2 κ.σ. αλεύρι που θα αφαιρεθεί από το σύνολο του αλευριού.
Γλάσο
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 2 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
- 1/3 άχνη
- 1 βανίλια
- ½ κούπα κρέμα ή γάλα
- Βουτυρώνω καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ και στη συνέχεια κοσκινίζω μέσα σκόνη κακάου να πάει παντού. Τινάζω τη φόρμα και την αφήνω να περιμένει.
- Σε μπολ ανακατεύω με το κουτάλι το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι.
- Ρίχνω τα αυγά , το γάλα και το βούτυρο και χτυπώ με το μίξερ για 3 λεπτά.
- Προσθέτω το ζεστό νερό και χτυπώ για 1 λεπτό.
- Τέλος ρίχνω και τις ψηφίδες σοκολάτας και ανακατεύω ελαφρά.
- Αδειάζω στη φόρμα τη ζύμη μου και τη στρώνω χτυπώντας ελαφρά τη φόρμα στο τραπέζι. Στη συνέχεια βυθίζω ελαφρά μια σπάτουλα στο κέντρο της φόρμας και την περνώ περιμετρικά της φόρμας ώστε να αφήσει ένα αυλάκι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μη φουσκώσει άσχημα το κεικ μας στο κέντρο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για 1 ώρα περίπου. Κάνω προς το τέλος το έλεγχο με το καλαμάκι ή το μαχαίρι και αν η λάμα βγει καθαρή τότε το κεικ είναι έτοιμο.
- Αφήνω για κανένα 15 λεπτο στη φόρμα και μετά αναποδογυρίζω το κέικ σε πιατέλα και αφήνω να κρυώσει.
- Φτιάχνω το γλάσο αφού λιώσω τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω την άχνη, τη βανίλια και από την κρέμα όση μου χρειαστεί ώστε να έχω την επιθυμητή ρευστότητα.
- Το στολίζω το κέικ με διάφορους τρόπους όπως περιχύνοντας μόνο με γλάσο ή με γλάσο και καβουρντισμένο αμύγδαλο και στολίζοντας το αν θέλουμε και με φράουλες, όπως βλέπετε στην
- εικόνα.