Κεφτεδάκια γιουβέτσι
- 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο σπάλα
- 2 με 3 φέτες ψωμί μουσκεμένο ή 3 φέτες ψωμί του τοστ ή 5 κ.σ. βρώμη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 αυγό
- 1 μικρή ντομάτα τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
- μισό κ.γλ.μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κ.γλ. δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
- Σάλτσα
- 1 κονκασέ ντοματάκι ή το μισό κουτί ανάλογα τα γούστα
- 2 σκ.σκόρδο σε φετάκια
- 1 κύβο βοδινού διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό
- 1 πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια (προαιρ.)
- μισή κούπα λάδι
- αλάτι πιπέρι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 300 γρ κριθαράκι ή και περισσότερο
- Ανακατεύω όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια, ζυμώνω για 4 με 5 λεπτά. Βάζω ένα μισάωρο στο ψυγείο να σφίξει.
- Φτιάχνω κανονικούς κεφτέδες και τους βάζω στο πυρέξ.
- Ανακατεύω σε ένα μπολ τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνω τους κεφτέδες μέσα στο πυρέξ.
- Βάζω στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 με 220 β αντιστάσεις και αέρα και ψήνω για μισή ώρα, γυρίζοντας τους κεφτέδες στο μισό της ώρας
- Βγάζω το πυρέξ από το φούρνο, ρίχνω 1 κούπα νερό καυτό , προσθέτω και το κριθαράκι, ανακατεύω ελαφρά και ξαναβάζω το πυρέξ στο φούρνο.
- Ψήνω ακόμα για μισή ώρα περίπου, προς το τέλος ρίχνω αν θέλω και τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα στο φαγητό μου.
Για λιγότερο κόκκινο, βάλτε το μισό κονκασέ ή 2 - 3 φρέσκιες ντομάτες σε καρέ
Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας συνταγή για κεφτεδάκια και την υπόλοιπη διαδικασία όπως γράφω εδώ
Βάλτε τη δική σας ποσότητα κριθαράκι ή μακαρόνια αλλά αυξήστε το νερό. Για 1 κούπα κριθαράκι βάζουμε 2,5 κούπες νερό περίπου.
Αν χρειαστεί νερό επιπλέον προσθέστε λίγο καυτό νερό στο φαγητό, αλλά πάντα λίγο λίγο το νερό.