Κανελόνια με κοτόπουλο
Τα κανελόνια μπορούμε να τα γεμίσουμε με ό,τι γέμιση θελήσουμε. Όμως πολύ νόστιμα και υγιεινά γίνονται με κοτόπουλο.
Για τη σάλτσα
- 2 κουτιά κονκασέ ντομάτα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
- Λίγο λάδι
- Μπόλικο φρέσκο βασιλικό ή 1 κ.σ. ξερό
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
Για το κοτόπουλο
- Μισό κιλό κοτόπουλο φιλέτο περασμένο στο μούλτι να γίνει κιμάς ή ψιλοκομμένο με το μαχαίρι
- Λίγο λάδι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
- Μισή κούπα λευκό κρασί
- 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
- Αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 φλιτζάνι γάλα
- Αλάτι, πιπέρι , μοσχοκάρυδο λίγο
Σάλτσα
- Σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι, βάζω τις ντομάτες, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και βράζω περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προς το τέλος ρίχνω το βασιλικό το φρέσκο ή από την αρχή βάζω τον ξερό.
Κοτόπουλο
- Σοτάρω το κοτόπουλο στο λάδι.
- Αλατοπιπερώνω και σβήνω με το κρασί και το αφήνω περίπου 10-15 λεπτά να ψηθεί σε δυνατή φωτιά.
Μπεσαμέλ
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για λίγα λεπτά να ροδίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια για να μην κολλήσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Συναρμολόγηση
- Ανακατεύουμε σε μπολ την μπεσαμέλ, τη μισή σάλτσα ντομάτας, το κοτόπουλο και το 1 φλυτζάνι τυρί παρμεζάνα. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα κανελόνια μας.
- Σε πυρέξ βάζουμε λίγο σάλτσα ντομάτας και στρώνουμε επάνω τα γεμισμένα κανελόνια μας.
- Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, ρίχνουμε 1 κούπα ζεστό νερό (αν τα υγρά δεν είναι αρκετά), ραντίζουμε με τη μια κούπα παρμεζάνα, λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε στο φούρνο στους 180- 190ο για μισή ώρα περίπου. Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει λίγο η επιφάνεια.
- Για πιο γρήγορα, τρίψτε τα 2 κρεμμύδια μαζί και μετά χωρίστε τα στα 2.
- Μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια με μικρό κουταλάκι , αλλά για πιο γρήγορα χρησιμοποιούμε τη σακούλα κορνέ χωρίς μύτη που όμως να έχει διάμετρο το άνοιγμα μικρότερα από αυτό του κανελονιού.
- Προσέχουμε το αλάτι γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή.
- Ο Δρίσκας από όπου πήρα τη συνταγή χρησιμοποιεί τυρί κρέμα, όμως εγώ προτιμώ την παρμεζάνα για νοστιμιά και γεύση. Επίσης κάποιες άλλες μετατροπές θεωρήθηκαν αναγκαίες για να γίνει πιο λάιτ η συνταγή, αλλά εξίσου νόστιμη.
- Αντί για βούτυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι και γίνεται εξίσου νόστιμο και με το βούτυρο.
- Προσέχουμε το αλάτι στο φαγητό μας.