Γλυκό ψωμάκι με καρύδια και σταφύλια

Ένα μελωμένο-γλυκό ψωμάκι που γίνεται και μια πολύ όμορφη ζουμερή τάρτα! Εγώ το έφτιαξα ψωμάκι και σε τάρτα, είναι νοστιμότατο! ΄Οπως λέει και η Αργυρώ μοιάζει με πίτα σιροπιασμένη.
Για τη ζύμη:
- 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
- 1 φακελάκι μαγιά,
- 2 κρόκοι αυγού ,
- 1 πρέζα ζάχαρη,
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ,
- 1 φλ. χλιαρό νερό,
- 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Για τη γέμιση καρυδιού:
- 175 γραμμ. βούτυρο μαλακό ,
- 125 γραμμ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη,
- 1 λεμόνι,το ξύσμα του,
- 100 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα ,
- 250 γραμμ. σταφύλι μαύρο,{εγώ έβαλα άσπρο},
- 2 κ.σ. ζάχαρη για το πασπάλισμα.
- Για τη ζύμη:Ρίχνουμε σε μπολ το αλεύρι,τη μαγιά,ζάχαρη,λάδι,τους κρόκους των αυγών,αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό σε μαλακή-αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
- Βάζουμε το μαλακό βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μπολ και τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια,ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Λαδώνουμε μία λαμαρίνα, βάζουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλάστη της δίνουμε το σχήμα της λαμαρίνας.
- Αν την κάνουμε σε ταρτιέρα την ανοίγουμε να καλυφθούν καλά και τα πλαϊνά της!
- Αλείφουμε τη ζύμη μας με το μείγμα βουτύρου-καρυδιών. Αραδιάζουμε από πάνω τα σταφύλια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος, να ξαναφουσκώσει, για περίπου 40΄ περίπου,εγώ την άφησα 30'
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. βάζουμε τη λαμαρίνα μας ή την ταρτιέρα μας και ψήνουμε για 30' περίπου να ροδίσει αλλά προσέχοντας να μην μας καούν τα σταφύλια!
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με γιαούρτι ή χτυπημένη κρέμα. Επίσης μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια,εγώ στο ψωμάκι έβαλα μαζί με τα σταφύλια και ρόδια όπως βλέπετε στις φωτό!! Συνοδεύει τον καφέ μας τέλεια!