Γλυκό πορτοκάλι
Τη συνταγή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας την έχω μάθει από τη μαμά μου και κάθε φορά τη φτιάχνω ζωντανεύουν στο μυαλό μου όμορφες παιδικές αναμνήσεις.
-
2 κιλά πορτοκάλια
-
2 κιλά ζάχαρη
-
1 κούπα νερό
-
3 βανίλιες
-
χυμό από ένα λεμόνι
-
Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα τρίβουμε στον τρίφτη.
-
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα πορτοκάλια και τα βράζουμε για πέντε λεπτά από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει.
-
Σουρώνουμε τα πορτοκάλια και επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά την ίδια διαδικασία.
-
Σουρώνουμε πάλι τα πορτοκάλια και αφήνουμε να κρυώσουν.
-
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και 1 κούπα νερό.
-
Όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τα πορτοκάλια που τα έχουμε κόψει σε τέσσερα κομμάτια το καθένα ή σε ροδέλες.
-
Βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό, ενώ αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται.
-
Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα μέχρι να είναι έτοιμο.
-
Λίγο πριν βράσει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τις βανίλιες.
-
Αφήνουμε να κρυώσει και το μοιράζουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα.
-
Αν θέλουμε στραγγίζουμε καλά τις ροδέλες από το γλυκό και τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.
-
Το ξύσμα από τα πορτοκάλια δεν το πετάμε, το μοιράζουμε σε δόσεις και το βάζουμε στην κατάψυξη για να αρωματίσουμε τα κέικ, τις τάρτες και τα παντεσπάνια μας.
Σήμερα που έφτιαχνα το γλυκό ήταν εδώ η μαμά μου και μου έλεγε όλα εκείνα τα γλυκά μαμαδίστικα που λένε οι μαμάδες λόγω πείρας, αφού στα μάτια τους εμείς παραμένουμε για πάντα παιδιά.






