Γιουβαρλάκια με λαχανικά
Για τα γιουβαρλάκια:
- 1 κ. κιμά μοσχαρίσιο,
- 1 αυγό,
- 1 φλ.του καφέ ρύζι καρολίνα,
- αλατοπίπερο,
- μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- 3 κ. λάδι.
Λαχανικά:
- 2-3 καρότα κομμένα σε φέτες ή κυβάκια,
- 2 μέτρια κολοκυθάκια σε φέτες ή κυβάκια,
- 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες ή κυβάκια,
- 2 πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους,
- λίγο μαϊντανό,
- κύβο λαχανικών ή κότας,
- 150 γρ. φέτα σκληρή σε κυβάκια.
Αυγολέμονο:
- 1 αυγό (εγώ βάζω μόνο τον κρόκο),
- χυμό λεμονιού.
- Πλένουμε καθαρίζουμε τα λαχανικά μας, τα κόβουμε.
- Βάζουμε τον κιμά, αυγό, μαϊντανό, αλατοπίπερο, λάδι και πλυμένο το ρύζι σε μπολ, ζυμώνουμε καλά να ενωθούν.
- Ρίχνουμε λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε πολύ λίγο τα λαχανικά μας, προσθέτουμε έναν κύβο λαχανικών και νερό ζεστό να τα καλύπτει καλά.
- Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας,τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 30 έως 40 λεπτά. Ανακινούμε την κατσαρόλα μας τακτικά να μην μας κολλήσει το φαγητό.
- Αφού σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τα κυβάκια φέτας και αφήνουμε να λιώσουν σιγά σιγά.
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας πολύ καλά το ασπράδι (αν το βάλετε),προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το λεμόνι προσθέτοντας λίγο λίγο ζεστό ζουμάκι από το φαγητό. Ρίχνουμε με προσοχή στην κατσαρόλα, ανακινούμε και σερβίρουμε ζεστό.
Αν τα θέλετε πιο ελαφριά τα γιουβαρλάκια σας, γίνονται και με κιμά κοτόπουλου. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε αρακά στα λαχανικά.