Γιορτινό ψωμάκι με ξερά φρούτα
- 1 φλ. αλεύρι,
- 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη,
- 1/4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
- 1/4 κ.γλ. σόδα,
- 1/2 κ.γλ. αλάτι,
- 1 1/2-2 φλ. καρυδόψυχα ή αμύγαλα ή φουντούκια χοντροκομμένα,
- 1/2 φλ. ξερά σύκα χοντοκομμένα,
- 1/2 φλ. βερίκοκα χοντροκομμένα,
- 1/2 φλ. Δαμάσκηνα χοντροκομμένα,
- 3 αυγά,
- 1 βανίλια,
- λίγο λάδι για τη φόρμα.
- Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, μπέικιν,σόδα,και αλάτι.
- Προσθέτουμε τα καρύδια και τα φρούτα, τ'ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα να αλευρωθούν τα φρούτα.
- Χτυπάμε τ'αυγά με τη βανίλια και ρίχνουμε στο μείγμα αλεύρι-φρούτα,με σπάτουλα πάντα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη πιο σφιχτή από το κέικ.
- Λαδώνουμε καλά μια μικρή φόρμα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα ψωμιού και ψήνουμε στους 180β. για 1 ώρα περίπου.
- Στη μισή ώρα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να μην μας καεί η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα και κόβουμε φετούλες.
Μπορούμε να το φυλάξουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 15 ημέρες ή στο ψυγείο 1 μήνα,αν και δεν νομίζω να μείνει ψιχουλάκι!!
Η φόρμα που χρησιμοποίησα είναι μιας χρήσεως αλουμινίου,αυτές που βρίσκουμε στο φούρνο τα κέικ!!