Γεμιστά με ρύζι και τραχανά
- 5 ντομάτες,
- 5 πιπεριές στρογγυλές,
- 5-6 πατάτες (προαιρετικά),
- 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα ,
- 3-4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες,
- 1 -2 καρότα τριμμένα,
- 1 ματσάκι μικρό μαϊντανό ψιλοκομμένο,
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο,
- λίγο άνηθο ,
- 1 ποτήρι νερού ρύζι νυχάκι,
- 6-8 κουταλιές σούπας τραχανά (έβαλα τραχανά λαχανικών) ,
- ρίγανη,
- αλατοπίπερο,
- 1/2 φλ. μαύρες σταφίδες ,
- 1/2 φλ. κουκουνάρι,
- το εσωτερικό από τις ντομάτες για το ταψί ψιλοκομμένο,
- 1 ποτήρι νερού χυμό ντομάτας,
- 1 1/2 φλ. λάδι.
- Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τον τραχανά για 30 λεπτά.Τον στραγγίζουμε.
- Πλένουμε το ρύζι ,το στραγγίζουμε,ενώνουμε τραχανά , ρύζι,μυρωδικά και μπαχαρικά σε μεγάλο μπολ,το 1/2 φλ. λάδι και τον χυμό ντομάτας αφήνουμε 1 ώρα να ενωθούν οι γεύσεις .
- Πλένουμε καλά ντομάτες,πιπεριές και κολοκυθάκια,τα κουφώνουμε παίρνοντας το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε,το ρίχνουμε στο ταψί μας.
- Γεμίζουμε τα λαχανικά μας ,τα τακτοποιούμε στο ταψί μας ,κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ,ρίχνουμε απάνω το υπόλοιπο λάδι,αλατοπιπερώνουμε ,πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ,προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 :30 ώρα περίπου.
Την ιδέα της συνταγής την πήρα από το Olive του Ιουλίου και την Ελένη Ψυχούλη. Εκανα κάποιες παραλλαγές και την προσάρμοσα στις δικές μας γεύσεις ,δεν έβαλα κουκουνάρι και σταφίδες,έβαλα τραχανά με λαχανικά που είναι γευστικότατος ,πρόσθεσα και κολοκυθάκια. Επίσης δεν σοτάρισα τα υλικά αλλά τα ένωσα όλα μαζί σε μπολ με το 1/2 φλ. από το λάδι και τα άφησα 1 ώρα ώρα να τραβήξουν τις γεύσεις και να μαλακώσει ο τραχανάς και το ρύζι. Πιπεριές είχα Φλωρίνης γλυκές .