Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη

Είναι μια πιτούλα για όλες τις ώρες, γρήγορη και εύκολη που μας θυμίζει μπουγάτσα ξεσκέπαστη !
-
2 λίτρα γάλα φρέσκο
-
2 φλ. σιμιγδάλι ψηλό
-
1 1/2 -2 φλ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά τη θέλετε)
-
1 κ.γλ. βανίλια
-
5-6 αυγά
-
5 φύλλα κρούστας
-
2 κ.σ. κανέλα
-
2 κ.σ.ζάχαρη
-
1/2 φλ. λιωμένο βούτυρο αγνό (τύπου Kερκύρας)
-
Σε μπώλ ανακατεύουμε με μίξερ στη δυνατή ένταση τη ζάχαρη με τα 3 ή 4 αυγά και τη βανίλια.
-
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα και ανακατεύοντας πριν να κάψει ρίχνουμε σιγά- σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε αργά το μίγμα της ζάχαρης με τ' αυγά και βάζουμε πάλι τη κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, και ανακατεύουμε τη κρέμα για να πήξει και να μην σβολιάσει.
-
Αφήνουμε στην άκρη τη κρέμα και βουτυρώνουμε το ταψί (εγώ το έψησα σε μεγάλο μέγεθος πυρέξ)
-
Αναμειγνύουμε τα 2 κ.σ. ζάχαρης και κανέλας και αρχίζουμε να στρώνουμε τα 5 φύλλα βουτυρώνοντάς τα και πασπαλίζοντας με το μίγμα ζάχαρης-κανέλας το κάθε ένα φύλλο.
-
Αφού στρωθούν και τα 5 φύλλα εξέχοντας οι άκρες τους από το ταψί ρίχνουμε τη κρέμα και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα σαν κορδόνι (όπως κάνουμε στις πίτες)
-
Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά και τα περιχύνουμε στο κρεμώδες μίγμα.
-
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45' λεπτά περίπου.
-
Αν θέλουμε όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο ζάχαρη - κανέλα όπως είναι ζεστή η πιτούλα, για να λιώσει η ζάχαρη (αν σας αρέσει πολύ γλυκό).
-
Αν έχετε και τη τύχη να βρείτε γάλα από βοσκό…τότε άλλη γεύση !!
-
Έτσι την είχα δοκιμάσει στα Γιάννενα !!
-
Τη συνταγή την είχα γράψει από τηλεοπτική εκπομπή.
