Φιογκάκια ή δίπλες
Με καρύδια και σιρόπι η συνταγή της μάνας μου, τα φιογκάκια της, όμοια με τις δίπλες!
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια νερού ζάχαρη ,
- 2 ποτήρια νερό.
- 1 ποτηράκι κρασιού μέλι.
Για την ζύμη:
- 5 αυγά
- 3 ποτήρια αλεύρι.
- Καρύδια ,κανέλα ,λάδι
- Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5 λεπτά και μετά το βράσιμο προσθέτουμε το μέλι.
- Ζυμώνουμε τα αυγά με το αλεύρι και ανοίγουμε 3 φύλλα. Κόβουμε λωρίδες 4 εκατοστών, και αυτές τις κόβουμε κομμάτια 8 εκατοστών. Κάνουμε ένα μικρό κόψιμο στο κέντρο και περνάμε μέσα από αυτήν την μια πλευρά του κομματιού. Έτσι σχηματίζεται ένα φιογκάκι.
- Τηγανίζουμε τα φιογκάκια σε καυτό λάδι και μετά τα βουτάμε στο σιρόπι για λίγα λεπτά. Σερβίρουμε πασπαλισμένα με χοντροκομμένο καρύδι και κανέλα!
Είναι παραδοσιακό Θρακιώτικο γλυκό που το κάνανε κυρίως για τις λεχώνες ,όταν πηγαίνανε να τις επισκεφτούν και σε άλλες γιορτινές μέρες βέβαια!