Chakalaka - Σακάλακα
1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 σκ . σκόρδο περασμένες από πρέσα
1 - 2 τσίλι σε κομματάκια κομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
1 πράσινη πιπεριά σε λουρίδες κομμένη
1 κόκκινη πιπεριά σε λουρίδες κομμένη
1 κίτρινη πιπεριά σε λουρίδες κομμένη
500 γρ τριμμένο άσπρο λάχανο
500 γρ τριμμένα καρότα
1 κ , σ . καγιεν πιπέρι
1 κ . σ . πάπρικα
1 μικρή κονσέρβα αρακά
πέπερι , αλάτι
Άμα έχουμε ένα γουοκ τα φτιάχνουμε εκεί , αν όχι , βάζουμε σε τηγάνι ή κατσαρόλα .
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το τσίλι με το μισό από το λάδι έως να μαλακώσουν .
Ρίχνουμε και τις πιπεριές και αφήνουμε για 2-3 λεπτά να σατιριστούν και αυτές . Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάχανο , τα καρότα , το καγιεν πιπέρι , την πάπρικα σκόνη και το υπόλοιπο λάδι . Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν με τον ατμό τους σε σιγανή φωτιά .
Όταν βράσουν , ρίχνουμε και τον αρακά , αλάτι και πιπέρι . Το αφήνουμε μερικές ώρες για να τραβήξουν το άρωμα
Τρώγεται με ρύζι ή και σκέτο κρύο ή ζεστό .