Βασιλόπιτα τσουρέκι
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 100 γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο,
- 12 γρ νωπή μαγιά,
- 60 γρ ζάχαρη,
- 600 γρ αλεύρι για τσουρέκι ,
- 1 πρέζα αλάτι,
- 10 γρ μαχλέπι σε σκόνη,
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι,
- 1 αυγό + 2 κρόκοι,
- Για την γέμιση:
- 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 1 φλουρί ή 1€
- Για την διακόσμηση:
- άχνη,αμύγδαλα,σταφίδες,σταγόνες σοκολάτας ή ότι άλλο θέλετε.
- Στο χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε το λιωμένο αλλά όχι ζεστό βούτυρο, λίγες κουταλιές από την ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνουμε το μαχλέπι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη,κάνουμε μία λακκούβα στη μέση.
- Ρίχνουμε στη λακκούβα το μείγμα με το γάλα και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
- Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να γίνετε λεία.
- Ζυμώνουμε την ζύμη για 10 λεπτά τουλάχιστον.
- Βάζουμε την ζύμη σε μία λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μια ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο, πασπαλίζουμε με την γέμιση, να πάει παντού, βρέχουμε ελαφρώς με νερό για να κολλήσει καλύτερα.
- Kάντε την ζύμη ρολό.
- Κόβουμε το ρολό σε ισοπαχές φέτες και τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι 30 εκ. Σε αυτό το σημείο βάζουμε το φλουρί!!!
- Πιέζουμε με τα χέρια μας ελαφρά να απλώσουν οι φέτες μέσα στο ταψί και να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Αφήνουμε πάλι σκεπασμένο να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις , αλείφουμε την πίτα-τσουρέκι με λίγο χτυπημένο ασπράδι(εγώ το άλειψα με γάλα) και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου,ανάλογα το φούρνο μας, να ροδίσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Πασπαλίζουμε καλά με άχνη και διακοσμούμε όπως θέλουμε,εγώ έβαλα αμύγδαλα και σταφίδες.
Η συνταγή από εδώ http://alexis-cakebook.blogspot.gr/2013/12/VasilopitaTsourekiMeGemisi.html
Εκτός από Βασιλόπιτα γίνεται ένα τσουρέκι για όλες τις εποχές και τις περιστάσεις!