Βασιλόπιτα Σμυρνιά από τη Σοφία
Ξεφεύγουμε απο το τσουρέκι βασιλόπιτα κι έχουμε μια παραδοσιακή, που πρέπει να μείνει στις επόμενες γενιές αφού αυτήν έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας εκεί στα βάθη της ανατολής.
Μοιάζει με κέικ γι αυτό την φτιάχνω και όλο το χρόνο αφού είναι υπέροχο και σαν γλυκό.
- .1 βιτάμ μαλακό 250 γραμ.
- 3 1/2 κούπες ζάχαρη
- 4 αυγά (μαρέγγα) χωρισμένα οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 4 φλ/νες γάλα
- 8 φλ/νες φαρίνα
- βανίλιες
- Στο μίξερ βάζουμε τα υλικά όπως και στο απλο κέικ με την ίδια σειρά, προσέχοντας όταν είναι να ρίξουμε το γάλα έχουμε πριν βάλει το μισο αλεύρι και μετά το γάλα όλα χλιαρά.
- Και το αλεύρι προσέχουμε να μη πέσει περισσοτερο γιατι πάντα είναι σχετική η ποσότητα.
- Όσο για την μαρέγκα την χτυπάμε σένα αλλο μπολ και προσθέτουμε στο μείγμα το μισό ενδιάμεσα με τάλλα υλικά, και το υπόλοιπο το κρατάμε για το τέλος.
- Το ρίχνουμε απο πανω απο το μειγμα στο ταψί και με απαλες κινήσεις ανακατεύουμε την επιφάνεια.
- ψήνουμε στους 190 μία ώρα περίπου στον αέρα και αν κάνετε την μισή δόση 30΄ περίπου.
Η δόση είναι μεγάλη για πολλά άτομα θέλει μεγάλο ταψί θα το καταλαβετε απο την ποσότητα του μείγματος.
Μπορειτε να κανετε την μισή δόση σε 32αρι ταψάκι για νάχετε μια βασιλόπιτα όσο ειναι ένα κανονικό κέικ.
Μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα πορτοκαλιού ή και 1 κούπα χυμό πορτοκάλι, αντικαθιστώντας 1 κούπα γάλα.
Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ότι αρώματα θέλετε ή και επιπλέον ζάχαρη αν θέλετε.