Βασιλόπιτα 2013
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο,
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
- 6 αυγά,
- 3&1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό,
- 2 κουταλάκια τσαγιού μπέκιν πάουντερ,
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι,
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα.
Για επάνω:
- 2 ασπράδια,
- 300 γραμμάρια άχνη ζάχαρη,
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.
- Ζεματάμε και ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα. Τα ροδίζουμε για λίγο στον φούρνο ,και αφού κρυώσουν τα αλέθουμε στο μούλτι.
- Χτυπάμε το βούτυρο ρίχνουμε λίγη-λίγη την ζάχαρη, προσθέτουμε ένα-ένα τα κροκάδια. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπαίκιν και το αλάτι, και το ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου αλληλοδιαδοχικά με το γάλα. Προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο. Κάνουμε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας ελαφρά.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30χ40 και το αλευρώνουμε. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι ,και ρίχνουμε στο ταψάκι το μείγμα και το απλώνουμε με σπάτουλα να πάει παντού το ίδιο.
- Την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ,160ο για 40 λεπτά.
- Όταν κρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε δίσκο και γαρνίρουμε κατά βούληση. Εγώ χτύπησα 2 ασπράδια με 300 γραμμάρια άχνη ,1 κουταλιά λεμόνι σε σφιχτή μαρέγκα και μαυτήν κάλυψα και στόλισα την βασιλόπιτά μου.
Πήρα την συνταγή από το Follow@ mageiriki