Βάρβαρα ή ασουρές ή κολυβόζουμο

Έθιμο στην γιορτή της Αγίας Βαρβάρας που προστατεύει τα μικρά παιδιά από τις αρρώστειες! Μοιράζουμε το γλυκό σε τρία τουλάχιστον σπίτια!
- 1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο.
- 2 κούπες ζάχαρη.
- 1 πακετάκι σταφίδες.
- 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα.
- 1 κουταλάκι κανέλλα.
- 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη.
- 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο.
- 1/4 κουταλάκι κύμινο.
- Λίγο αλάτι
- 2κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρντισμένο ελαφρά.
- 5-6 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο να πάρει καστανό χρώμα και μετά χτυπημένο στο μούλτι.
- Πλένουμε καλά το σιτάρι. Το βάζουμε να μουσκέψει σε 4 κιλά ζεστό νερό 12 ώρες.
- Το βάζουμε να βράσει με αυτό το νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Το βράζουμε περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά η μέχρι να σκάσει το σιτάρι.
- Το στραγγίζουμε σε άλλη κατσαρόλα, το περνάμε με λίγο κρύο νερό για να μείνει λίγο σταθερό. Αυτό το νερό δεν το πετάμε αλλά το προσθέτουμε στο νερό του βρασίματος. Κανονίζουμε να μείνει στη κατσαρόλα αρκετό νερό για να γίνει το ζουμί. Γιαυτό προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται.
- Κρατάμε ένα ποτήρι και στο άλλο προσθέτουμε το σιτάρι , την ζάχαρη, τις σταφίδες, το γαρίφαλο, την κανέλα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το σουσάμι και το αλεύρι που διαλύσαμε στο ένα ποτήρι ζουμί που κρατήσαμε.
- Το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Το βάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε απο πάνω λίγο καρύδι και κανέλα.
Μπορούμε να βάλουμε λιγότερη ζάχαρη η περισσότερη ,ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε, επίσης μπορούμε να βάλουμε μέρος του σταριού η όλο ανάλογα με το πόσο πηχτό το θέλουμε.