Ατζίκα η καυτερή σάλτσα
- 20 πιπεριές Φλωρίνης,
- 20-30 καυτερές πιπεριές,
- 2 κεφάλια σκόρδο
- 1/2 ποτήρι κολιαντρο ξερό (οι πόντιοι βάζουν ένα μπαχαρικό που το λένε κίντζα, μπορεί να είναι το κολιαντρο),
- 1 ποτήρι καρύδια (προαιρετικά),
- 2 κόκκινες μεγάλες ντομάτες (για να βγάλουν τα υγρά τους στο βράσιμο και να μην κολλαει η σάλτσα),
- 1κ.σ. ζάχαρη,
- 1κ.σ. αλάτι,
- λίγο ξύδι.
- Τα βράζουμε όλα μαζί τα υλικά να μαραθούν.
- Τα περνάμε από το μουλτι και ξαναβάζουμε στην φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας, ανακατεύοντας πάντα για να μην κολλήσει.
- Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε και γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
- Κραταει και δυο χρονια και είναι πολύ νόστιμη.
Ταιριάζει μαζί με λαδερά φαγητά (όχι μέσα, διπλα), στον πατσά μέσα, πάνω στο ψωμί, μέσα στον τραχανά, στην λαχανιά και όπου αλλού σκεφτείς.
H συνταγή είναι της Bar Barbar