Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

PFF Lists Garrett Bradbury as Vikings' Worst Draft
NsdSdsf 23.11.2021 9:35
Fresh new 3rd Quarterback Includes No NFL Wins
NsdSdsf 23.11.2021 9:34
On the lookout again upon the Detroit Lionshistori
NsdSdsf 23.11.2021 9:33
Kadarius Toney Can Assistance the Passing Activity
NsdSdsf 23.11.2021 9:31
The Washington Soccer Team 2021 draft course is in
NsdSdsf 23.11.2021 9:30
The Close of Zach Ertz's Eagles Operate Demanded i
NsdSdsf 23.11.2021 9:29
3 motives why OBJ will even now be upon the Browns
NsdSdsf 23.11.2021 9:28
George Kittle speaks around 49ersQB circumstance
NsdSdsf 23.11.2021 9:27
Kyrie 6 EP Black Red BQ4631-002
nike9595 2.11.2021 3:33
Yankees' DJ LeMahieu Scratched From Starting Lineu
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:44
Fernando Tatis Jr. Can take Trevor Bauer Deep, Tau
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Newbie Mekhi Becton Is made up of Presently Stated
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Barcelona's Griezmann Fixed in the direction of be
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:42
Vrabel 'Absolutely Enthusiastic' toward Insert Jon
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Jaguars Fixed In the direction of Generate toward
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Ja'Marr Chase Functions With Previous All-Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Peyton Manning Clears the Air upon How he Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:37
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η τέχνη του τραπεζιού

Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 

Για να διοργανώσετε ένα άψογο δείπνο, δεν αρκεί μόνο η προσεκτική προετοιμασία των εδεσμάτων, χρειάζεται και η όμορφη παρουσίασή τους σε ένα σωστά στρωμένο τραπέζι.

Γι’ αυτό, μην υποτιμάτε και μην παρεξηγείτε το «τυπικό» ενός τραπεζιού θεωρώντας το περιττή πολυτέλεια.

 

Το επιτηδευμένο στήσιμο των σερβίτσιων, όπως και ο τρόπος σερβιρίσματος των φαγητών και των ποτών, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες και να διευκολύνουν τις κινήσεις μας την ώρα του φαγητού, ειδικά όταν στο τραπέζι κάθονται αρκετά άτομα.

Μερικοί απλοί κανόνες για να θυμούνται οι καλεσμένοι σας το δείπνο σας για καιρό.

 

Το τραπεζομάντιλο

• Στρώστε πρώτα το τραπέζι με ένα καλό τραπεζομάντιλο, λινό, μεταξωτό.

• Φροντίστε να είναι άψογα σιδερωμένο χωρίς τσακίσεις και φυσικά πεντακάθαρο.

• Στρώστε το έτσι ώστε να κρεμάει εξίσου από όλες τις πλευρές.

• Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ράνερ, τα οποία θα στρώσετε πάνω στο τραπεζομάντιλο, σε δύο σημεία του τραπεζιού.

Αν το τραπεζομάντιλο είναι μονόχρωμο, το ράνερ μπορεί να έχει διακριτικά σχέδια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να είναι χωρίς σχέδια και σε διαφορετικό χρωματισμό από το τραπεζομάντιλο, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα και το ράνερ και το τραπεζομάντιλο.

Το τραπεζομάντιλο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να ταιριάζει και με το σερβίτσιο. Τα μονόχρωμα και χωρίς σχέδια τραπεζομάντιλα συνδυάζονται με τα περισσότερα σερβίτσια, είτε είναι απλά είτε έχουν σχέδια.

 

Το σερβίτσιο

Σύμφωνα με την παράδοση, τα σκεύη (πιάτα διάφορων μεγεθών, πιατέλες, σαλατιέρες) που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να ανήκουν στο ίδιο σερβίτσιο. Βέβαια, οι μυημένοι στην art de la table ξέρετε ότι μπορείτε να τολμήσετε να συνδυάσετε διαφορετικά κομμάτια, σύμφωνα με την τάση mix and match (ανακατέψτε και ταιριάξτε).

• Κανένα κομμάτι τους, πάντως, δεν πρέπει να είναι χτυπημένο.

• Τοποθετήστε στο τραπέζι από ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για τον κάθε καλεσμένο και πάνω σε αυτό βάλτε το πιάτο για τα ορεκτικά και το μπολ της σούπας (αν το γεύμα περιλαμβάνει σούπα).

Το πιάτο της σαλάτας τοποθετείται μπροστά από το πιρούνι.

 

Τα μαχαιροπίρουνα

Δεξιά από κάθε πιάτο τοποθετήστε τα μαχαίρια με την κόψη τους προς το πιάτο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και τρία).

Δεξιά του μαχαιριού βάλτε το κουτάλι.

Αριστερά από κάθε πιάτο μπαίνει το πιρούνι, και αν χρειάζεται και δεύτερο και τρίτο.

• Τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν.

Το σετ που θα χρησιμοποιηθεί τελευταίο τοποθετείται πιο κοντά στο πιάτο.

• Στο χώρο μπροστά από το πιάτο και οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο, θα τοποθετήσετε ένα μικρό κουτάλι και ένα πιρούνι για το επιδόρπιο.

Το πιρούνι θα κοιτάζει προς τα δεξιά και το κουτάλι προς τα αριστερά.

• Τα εργαλεία για τα θαλασσινά (π.χ. στρείδια, καραβίδες) τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά από τα μαχαίρια.

 

Τα ποτήρια

Τα ποτήρια του νερού και του κρασιού τοποθετούνται μπροστά από το κουτάλι και το μαχαίρι.

Πρώτο τοποθετείτε το ποτήρι του νερού και στη συνέχεια αυτό του κρασιού. Επιλέξτε διαφορετικού φάρδους ποτήρια για το κόκκινο και το λευκό κρασί και φροντίστε να είναι κολονάτα.

Στο πιο στενό ποτήρι σερβίρεται το λευκό κρασί και στο πιο φαρδύ το κόκκινο.

 

Οι πετσέτες

Δίπλα ή μέσα στο πιάτο τοποθετείται η υφασμάτινη πετσέτα, διπλωμένη σε τετράγωνο ή τριγωνικό σχήμα ή, αν τα καταφέρνετε, σε σχήμα βεντάλιας.

Αποφύγετε τις χαρτοπετσέτες.

 

Τα υπόλοιπα σκεύη

Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον σε δύο ή και τρία σημεία, αν το τραπέζι είναι μεγάλο, αλάτι και πιπέρι, καθώς και λάδι και ξίδι.

Τα υπόλοιπα σκεύη του γεύματος που θα χρειαστούν (πιατέλες, σαλατιέρες, μπολ, ψωμιέρες κλπ.) θα πρέπει να τα φέρετε αφού καθίσουν οι καλεσμένοι σας και αρχίσετε να σερβίρετε.

 

 

Φτιάξτε ατμόσφαιρα

Για περισσότερη ατμόσφαιρα, βάλτε κηροπήγια.

Τα λουλούδια προσδίδουν επίσης ιδιαίτερη ομορφιά, αρκεί φυσικά να είναι φρέσκα. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αντί των μεγάλων ανθοδοχείων, προτιμήστε τις μικρές συνθέσεις που θα τοποθετηθούν σε χαμηλά βάζα κατά μήκος του τραπεζιού. Τα κηροπήγια, όπως και τα λουλούδια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζουν τους συνδαιτυμόνες σας να βλέπονται μεταξύ τους.

Τα λουλούδια και τα κεριά δεν θα πρέπει να μυρίζουν έντονα, για να μην μπλέκεται το άρωμά τους με τις μυρωδιές του φαγητού.

 

Πάρτε θέση

Αν οι καλεσμένοι σας είναι φίλοι ή συγγενείς, δεν σας χρειάζεται κανένα πρωτόκολλο.

Αφήστε τους να καθίσουν όπου θέλουν.

Αν όμως δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και θέλετε να δώσετε έναν ιδιαίτερα επίσημο τόνο στην όλη βραδιά, τότε θα πρέπει να υποδείξετε στον καθέναν τη θέση του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οικοδεσπότες κάθονται αντικριστά στις δύο κεφαλές του τραπεζιού.

Αν, ωστόσο, οι καλεσμένοι είναι πολλοί (περισσότεροι από 8-10) και το τραπέζι αρκετά μακρύ, οι οικοδεσπότες κάθονται στη μέση των δύο πλευρών του.

 

Το σωστό σερβίρισμα

Αφού καθίσουν οι καλεσμένοι, τοποθετείτε στο τραπέζι πρώτα τις πιατέλες με τα ορεκτικά και κατόπιν εκείνες με τα φαγητά και σερβίρετε από εκεί τον κάθε καλεσμένο σας.

Αν στέκεστε όρθιοι, τότε το σερβίρισμα γίνεται από τα αριστερά του κάθε συνδαιτυμόνα, ενώ η αλλαγή των πιάτων από δεξιά.

Μην παραγεμίζετε τα ποτήρια για το κρασί.

 

 

Από το περιοδικό vita

Μεταφορά στην κορυφή