Πρόσφατα σχόλια

FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Yankees' DJ LeMahieu Scratched From Starting Lineu
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:44
Fernando Tatis Jr. Can take Trevor Bauer Deep, Tau
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Newbie Mekhi Becton Is made up of Presently Stated
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:43
Barcelona's Griezmann Fixed in the direction of be
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:42
Vrabel 'Absolutely Enthusiastic' toward Insert Jon
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Jaguars Fixed In the direction of Generate toward
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Ja'Marr Chase Functions With Previous All-Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:40
Peyton Manning Clears the Air upon How he Qualifie
tyydtgfHdrygtdft 8.10.2021 6:37
Απ:Συνταγές light
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:20
Απ:Σχολιάζουμε στον κατάλληλο χώρο!
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:13
Απ:Φωτογραφίες στα σχόλια των συνταγών μας ( Ν...
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:12
Απ:χρηστες κ συνταγες τους
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:11
Plasmolifting Σωλήνες PRP
cekkekarze@biyac.com 9.9.2021 12:09
With Fournette Back again, How Massive of a Will
Rickey 16.8.2021 6:35
What Are The Saints Strongest Employment Likely In
Rickey 16.8.2021 6:35
Vrabel Ranks Amongst Belichick's Most straightforw
Rickey 16.8.2021 6:34
Kansas Metropolis Chiefs Exchange for Baltimore
Rickey 16.8.2021 6:33
2022 WR Kevin Thomas Announces Greatest 5
Rickey 16.8.2021 6:32
3 Storylines towards Keep an eye on with Bengals O
Rickey 16.8.2021 6:32
3 Storylines towards Observe with Bengals OTAs Loo
Rickey 16.8.2021 6:31
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Σαλτσες....σαλτσες...σαλτσες .....

Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

 

http://img148.imageshack.us/img148/175/69428978.jpg

 

 

  Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

Οι σάλτσες στη μαγειρική και οχι στα λόγια φυσικά, είναι κατι σαν τα αξεσουάρ στο μπουντουάρ μιας φιλάρεσκης κυρίας .Ανάλογα το ένδυμα και το κατάλληλο κολιεδακι ,ένα πράγμα .

Η σάλτσα λοιπόν αποτελεί το συν στη μαγειρική και όποιος σέβεται την κατσαρόλα του ,θα πρέπει αν μη τι άλλο, οχι μόνο να ξερει να παρασκευάζει κάποιες απλές συνταγές σάλτσας, αλλα να γνωρίζει και με τι ταιριάζει η κάθε μια .Φυσικά υπάρχουν παραπάνω απο μερικές συνταγές και οπως ελεγε ο διάσημος Γάλλος ιστορικός Αντρέ Καστελό, οι σάλτσες είναι αμέτρητες, όσο και οι μάγειρες.

Μην πανικοβάλλεστε, εσείς που είχατε την ατυχία να με διαβάζετε ,υπομονή ....

Κάνοντας μια αναδρομή στο χρονο η σάλτσα εχει ρίζες στην Ελληνική αρχαιότητα, αλλά και τη Ρωμαϊκή εποχή, η σάλτσα πήρε το όνομά της από τη λατινική λέξη «σάλσους», που σημαίνει αλατισμένος.Τοτε ο ρολος της σάλτσας ηταν η κάλυψη της άσχημης οσμής από τα τρόφιμα λογω ελλείψεως ψυγείου .

Αναφερω τον γαρο των αρχαιων ελληνων , τον οποίον, παρασκεύαζαν από αλατισμένα μικρά ψάρια και αφού πρόσθεταν σε αυτά κρασί, τα άφηναν στον ήλιο να αποξηρανθούν. Στη συνέχεια, τα έλιωναν, τα ανακάτευαν με νερό, λάδι, κρασί ή ξύδι

Στο Μεσαίωνα οι σαλτσες , ηταν από ξίδι αλλά και από κρασί ή χυμό πράσινων σταφυλιών Αλλα και ξινόγλυκες με μέλι ή αποξηραμένα φρούτα. .

Συνοπτικά φτάσαμε στον 18 αιώνα που έκανε την εμφάνιση της η αυτού μεγαλειοτης μπεσαμελ και τελειωμό δεν έχουν απο εκεί και πέρα .οι σάλτσες με βαση την μπεσαμελ η χωρίς ..

Στον 21 αιώνα οι σαλτσες άλλαξαν ρόλο, έγιναν απαλές και απλές .Δεν σκεπάζουν τις γεύσεις , τις αναδεικνύουν .Ακόμα κι οταν θέλουμε να μελώσουμε τη σάλτσα ενός κοκκινιστού δεν χρησιμοποιούμε πλέον αλεύρι .Λιγο παρθένο ελαιόλαδο προς το τέλος του φαγητού και 1 λεπτο δυνατός βρασμός , αρκεί .Επίσης εχουν εμπλουτιστεί με φρέσκα μυρωδικά ,απαλό ελαιόλαδο ,τυριά , ξηρους καρπούς .ακόμα και φρούτα .Ενα ξινόμηλο στη σαλτσα σας μπορεί να κάνει θαύματα .

Προσαρμόσαμε λοιπόν στις μερες μας τις σάλτσες ,ανάλογα με τις ταχύτητες μας ,αλλά και την υγεία μας .Επιλέγουμε γρήγορες και πιο υγιεινές παρασκευές χωρις να μασκαρεύουμε το πιάτο μας .
Βλέπε σάλτσα πεστο ,που απο μόνη της η λέξη πεστο δεν δηλώνει σάλτσα, οπως νομίζουν πολλοί .Σαλτσα πεστο ,εννοούμε την κοπανιστή σάλτσα .Βάζουμε στο γουδί τα υλικά και τα συνθλίβουμε ,οποτε έχουμε σαλτσα πεστο βασιλικού σαλτσα πεστο θυμαριού σάλτσα πεστο με κουκουνάρι .κ.λ.π.

Επίσης μια σάλτσα από κρασί άσπρο, μια κουταλιά απαλή μουστάρδα , χυμό λεμονιού και λάδι αρωματισμένο από μια φέτα κίτρο και ρίγανη , χτυπημένα όλα μαζί , μπορεί να αναδείξει και να απογειώσει την γεύση από ένα πιάτο με ψάρι η ,λαχανικά ,η πατάτες η σπαράγγια. .

Με απλα υλικά , ελάχιστο χρόνο , λιγη φαντασία, η υπόθεση σάλτσα είναι παιχνιδάκι και μάλλον ο σαλτσιερης του μεσαίωνα θα έμενε χωρίς δουλειά στην εποχή μας

 

Μεταφορά στην κορυφή