Βάλτε σε μεγάλη γαβάθα τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά και αναμείξτε καλά. Κάντε λακούβα στη μέση και προσθέστε σταδιακά 3 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί με το αλεύρι. Δουλεύετε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και ομοιόμορφο. Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει λίγο.
Πασπαλίστε τη ζύμη, την επιφάνεια εργασίας και τα χέρια σας με αλεύρι και δουλέψτε τη ζύμη για 8-10 λεπτά, να γίνει λεία και ελαστική. Αλείψτε με ελαιόλαδο τη γαβάθα και βάλτε τη ζύμη την οποία έχετε κάνει μπάλα. Αλείψτε μια μεμβράνη με λάδι και σκεπάστε τη γαβάθα. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει πολύ καλά, από 1-3 ώρες, αδειάστε τη σε αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε σε 2 ίσα μέρη.
Για να κάνετε λαγάνες, στρώστε λαδόχαρτο σε 2 λαμαρίνες. Απλώστε πάνω τη ζύμη, τραβώντας και πιέζοντας να απλωθεί πάνω στο ταψί. Κάντε δαχτυλιές στην επιφάνεια και αφήστε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς, αφήνοντας μέσα λαμαρίνα ή μεγάλο ρηχό ταψί. Κάντε πάλι δαχτυλιές στην επιφάνεια. Αλείψτε με πινέλο βουτηγμένο στο γάλα και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και μυρωδικά ή σουσάμι. Επίσης, μπορείτε να αλείψετε με ελαιόλαδο, αντί για γάλα. Εδώ τη βλέπετε με δενδρολίβανο ξερό.
Προσεχτικά, βγάλτε το καυτό ταψί από το φούρνο και γλυστρίστε πάνω την πρώτη λαγάνα με το λαδόχαρτο. Βάλτε τη στο φούρνο, ψεκάζοντας 3 φορές με νερό. Ψήστε 3 λεπτά, ανοίξτε το φούρνο και ψεκάστε άλλες 3 φορές. Επαναλάβετε άλλες 2 φορές και κατόπιν χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
Συνεχίστε το ψήσιμο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει ένα βαθύ καστανό χρώμα και η επιφάνεια αλλά και το κάτω μέρος της λαγάνας. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε τη σε σχάρα να κρυώσει πριν την κόψετε. Δυναμώστε το φούρνο και προθερμάνετε πάλι το ταψί για να ψήσετε και την επόμενη λαγάνα.
Με την ίδια ζύμη φτιάνω υπέροχες τηγανόπιτες: Παίρνω κομμάτια ζύμης όσο ένα αυγό, πασπαλίζω με αλεύρι και ανοίγω σε λεπτές πίτες.
Λαδώνω το τηγάνι, βάζω μία πίτα και αφήνω σε χαμηλή φωτιά να ροδίσει από κάτω. Αν βγάλει φουσκάλες πιέζω με τη σπάτουλα να σπάσουν. Γυρίζω από την άλλη και στη ψημένη πλευρά βάζω σάλτσα ντομάτα, τυρί, ζαμπόν, πιπεριά. Εσείς μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει.
Επίσης κάντε τη γεμιστή: Πλάστε σε παραλληλόγραμμο ένα κομμάτι ζύμης. Βάλτε 1\4 φλ. τυρί φέτα ή μείγμα τυριού-κοπανιστής και απλώστε σε όλη την επιφάνεια. Γυρίστε σε ρολό όπως το τσιγάρο και μετά τυλίξτε το ρολό σαν σαλιγκάρι. Αλευρώστε το και ανοίξτε ξανά με τον πλάστη για να γίνει ένα λεπτό, στρογγυλό πιτάκι. Ψήστε σε ελαφρά λαδωμένο τηγάνι ή σε μπάρμπεκιου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σε φούρνο με αέρα, ψήστε και τις δυο λαγάνες μαζί, αρκεί να έχετε κάψει 2 λαμαρίνες. Αλλάξτε θέση, πάνω-κάτω τις λαμαρίνες 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Άν τις τηγανόπιτες τις γεμίσετε με μυζήθρα γλυκιά, μπορείτε όταν τις ψήσετε, να τις σερβίρετε περιχύνοντας μέλι.