Μισό κιλό κοτόπουλο φιλέτο περασμένο στο μούλτι να γίνει κιμάς ή ψιλοκομμένο με το μαχαίρι
Λίγο λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
Μισή κούπα λευκό κρασί
1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
Αλάτι, πιπέρι , μοσχοκάρυδο λίγο
Οδηγίες
Σάλτσα
Σοτάρω στο λάδι το κρεμμύδι, βάζω τις ντομάτες, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και βράζω περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προς το τέλος ρίχνω το βασιλικό το φρέσκο ή από την αρχή βάζω τον ξερό.
Κοτόπουλο
Σοτάρω το κοτόπουλο στο λάδι.
Αλατοπιπερώνω και σβήνω με το κρασί και το αφήνω περίπου 10-15 λεπτά να ψηθεί σε δυνατή φωτιά.
Μπεσαμέλ
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα για λίγα λεπτά να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα και συνέχεια για να μην κολλήσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει μια κρέμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Συναρμολόγηση
Ανακατεύουμε σε μπολ την μπεσαμέλ, τη μισή σάλτσα ντομάτας, το κοτόπουλο και το 1 φλυτζάνι τυρί παρμεζάνα. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε τα κανελόνια μας.
Σε πυρέξ βάζουμε λίγο σάλτσα ντομάτας και στρώνουμε επάνω τα γεμισμένα κανελόνια μας.
Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, ρίχνουμε 1 κούπα ζεστό νερό (αν τα υγρά δεν είναι αρκετά), ραντίζουμε με τη μια κούπα παρμεζάνα, λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180- 190ο για μισή ώρα περίπου. Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο να ροδίσει λίγο η επιφάνεια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Για πιο γρήγορα, τρίψτε τα 2 κρεμμύδια μαζί και μετά χωρίστε τα στα 2.
Μπορούμε να γεμίσουμε τα κανελόνια με μικρό κουταλάκι , αλλά για πιο γρήγορα χρησιμοποιούμε τη σακούλα κορνέ χωρίς μύτη που όμως να έχει διάμετρο το άνοιγμα μικρότερα από αυτό του κανελονιού.
Προσέχουμε το αλάτι γιατί η παρμεζάνα είναι αλμυρή.
Ο Δρίσκας από όπου πήρα τη συνταγή χρησιμοποιεί τυρί κρέμα, όμως εγώ προτιμώ την παρμεζάνα για νοστιμιά και γεύση. Επίσης κάποιες άλλες μετατροπές θεωρήθηκαν αναγκαίες για να γίνει πιο λάιτ η συνταγή, αλλά εξίσου νόστιμη.
Αντί για βούτυρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι και γίνεται εξίσου νόστιμο και με το βούτυρο.