Ταϊλανδέζικο πράσινο κάρι με κοτόπουλο
Αρωματική και πεντανόστιμη ασιατική συνταγή που μπορεί να γίνει και με ψάρι ή γαρίδες.
- 3 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε μπουκίτσες ή φιλέτο ψαριού (πέρκα, συναγρίδα, γλώσσα)
- 4 κ.σ. σησαμέλαιο για το σοτάρισμα ή σπορέλαιο , το σησαμέλαιο στο μεγάλο μπουκάλι που είναι ανοιχτόχρωμο και όχι το σκουρόχρωμο που είναι καβουρντισμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
- 1 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή ψιλ/νο
- 2 κ.σ. φις σος
- 2 κ.σ. σόγια σος
- 1 κουτί κρέμα καρύδας ( 400 ) γρ
- Φρέσκο κόλιανδρο
- Χυμό από 1 λάιμ
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας πάστα από πράσινο κάρι
Πάστα κάρι για να τη φτιάξετε μόνοι σας ( πάστα με 12 υλικά)
- 1 μάτσο φρέσκο κόλιαντρο
- 2 κλωναράκια λέμονγκρας ψιλ/νο
- 3 πράσινες καυτερές πιπεριές
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλ/νο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλ/να
- 4 σκ. Σκόρδο ψιλ/νο
- Ξύσμα από 1 λάιμ
- 1 κ. γλ. Φις σος
- 1 κ.σ. φρ. Τζίντζερ ψιλ/νο
- 4 φύλλα λάιμ
- 2 κ.σ. σόγια σος
- ½ φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
- Για τη πάστα πράσινο κάρι που θα φτιάξουμε μόνοι μας, χρειάζεται να βάλουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και να τα πολτοποιήσουμε και είναι έτοιμα προς χρήση.
- Σοτάρουμε στο λάδι το κοτόπουλο σε πολύ ζεστή φωτιά για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίτνζερ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε τη φις σος, τη σόγια, 2 μεγάλες κ.σ. πράσινο κάρι, έτοιμο ή από το δικό μας και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Τέλος ρίχνουμε την κρέμα καρύδας , αφήνουμε για λίγο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κόλιανδρο και το χυμό λάιμ και το κατεβάζουμε. Έτοιμο το σερβίρουμε με ρύζι ατμού ή ρυζομακάρονα….
- Σύνολο ψησίματος τα 15 λεπτά.
- Αν βάλετε ψάρι ή γαρίδες, προσοχή στο ανακάτεμα και θέλει και λιγότερο χρόνο.
- Όλα τα υλικά για το μαγείρεμα υπάρχουν στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή στα ασιατικά μαγαζιά τροφίμων. Για τη πάστα καρι τη σπιτική μερικά υλικά θα τα βρείτε μόνο στα καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα.
- Δεν έβαλα φρέσκο κόλιανδρο στο τέλος, γιατί δε βρήκα στο μανάβη μου σήμερα, αλλά έβαλα λίγο πολτό από φρέσκο κόλιανδρο που είχα προμηθευτεί για ώρα ανάγκης από τα ασιατικά.
- Η συνταγή από το βιβλίο «Αυτή είναι η κουζίνα μου» του Β. Δρίσκα.
- Στη φωτό με τα λάδια, το πρώτο μπουκάλι με σησαμέλαιο χρησιμοποιούμε το ανοιχτόχρωμο για σοταρίσματα. Το 2ο το καβουρντισμένο σησαμέλαιο το βάζουμε στο τέλος και για άρωμα σε κάποιες συνταγές.
- Η Ταϊλάνδη και η κουζίνα της.