Σπιτάκι του Παραμυθιού
Μπισκότα «τοίχοι» και «σκεπές»
- 250 γρ. βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη καστανή
- 4 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο (προαιρετικό)
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 2 αυγά
- 1 ½ κούπα μέλι
- 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. σόδα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Γλάσο 1
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. νερό
Γλάσο 2 (δυνατό)
- 2 ασπράδια αυγού
- 3 Κούπες ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
- Πατρόν από αντικολλητικό χαρτί
- Ζαχαρωτά και καραμέλες της αρεσκείας μας
Μπισκότα «τοίχοι» και «σκεπές»
- Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν. (Αν δείτε πως η καστανή ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά μην ανησυχήσετε, όταν μπουν και τα υγρά υλικά στο τέλος, θα έχουν όλα ομογενοποιηθεί).
- Προσθέτουμε την κανέλα και το αλάτι.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά και το μέλι.
- Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και προσθέτουμε κι αυτό το μίγμα σε δόσεις στο μίξερ. Σε αυτό το σημείο χρησιμοποιούμε το γάντζο (το εξάρτημα του μίξερ) για να αναμίξει και να ενοποιήσει καλά τη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι -επάνω σε αντικολλητικό χαρτί- σε φύλλο πάχους 0,50 εκατ. Από το κάθε φύλλο θα κόψουμε 1 σετ από κάθε πατρόν.
- Έχουμε κόψει 3 πατρόν για : α) μπροστινό & πίσω τοίχο, β) πλαϊνούς τοίχους και γ) σκεπή από αντικολλητικό χαρτί σε όποιες διαστάσεις επιθυμούμε.
- Προτεινόμενες διαστάσεις σπιτιού είναι οι παρακάτω (βλ. & φωτογραφία): Να διευκρινίσω ότι από το κάθε πατρόν θα κόψουμε από δύο ίδια σχήματα, βλ. φωτογραφία.
και καταλήγει σε μύτη με 10x10 εκ.
β) Πλαϊνοί τοίχοι : Ένα τετράγωνο πατρόν 15x15 εκ.
γ) Σκεπή : Ένα ορθογώνιο πατρόν 15x20 εκ.
9. Αφού κόψουμε τα κομμάτια μας μπορούμε πριν τα ψήσουμε να κόψουμε πόρτες και παράθυρα,
είτε με το μαχαίρι, είτε με κάποιο κουπ-πατ, καθώς κι ό,τι άλλο επιθυμούμε με τη ζύμη που θα
περισσέψει, όπως ελατάκια, φράχτες, αστεράκια κλπ.
10. Ψήνουμε τα κομμάτια σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 15 λεπτά, τα αφήνουμε να
κρυώσουν για λίγο στο χαρτί (αν τα μετακινήσουμε αμέσως υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουν) και
μετά σε σχάρα. Αν τα φτιάξουμε το πρωί, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά μέχρι το βράδυ πριν τα
συναρμολογήσουμε.
Συναρμολόγηση
-
Φτιάχνουμε μια δόση απλού γλάσου αναμιγνύοντας την άχνη με το νερό. Με αυτό το μίγμα φτιάχνουμε οτιδηποτε διακοσμητικό επιθυμούμε επάνω στα μπισκότα. Εγώ έφτιαξα την κουρτίνα του πλαϊνού τοίχου, πασπάλισα καραμελάκια, έβαλα και δύο στις άκρες και το άφησα για λίγο να στεγνώσει.
-
Φτιάχνουμε μια δόση δυνατού γλάσου: Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια για λίγο, προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια χτυπώντας για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί το γλάσο. Θέλουμε ένα πυκνό μίγμα, που να στέκεται και να μπορεί όμως εύκολα να βγαίνει από μέτρια και μικρή μύτη κορνέ. Με αυτό το γλάσο και με την μικρή μύτη του κορνέ γλασάρουμε εξωτερικά διακοσμητικά στα μπισκότα.
-
Με τη μέτρια ή μεγάλη μύτη του κορνέ βάζουμε γλάσο στις ακριανές εσωτερικές πλευρές του μπροστινού και του πλαϊνού τοίχου και τα κολλάμε. Τα ακουμπάμε στον πάγκο μας κανονικά όπως θα είναι το σχήμα τους και τοποθετούμε ένα με δύο ποτήρια ή εσωτερικά κι εξωτερικά για να στηρίζονται τα κομμάτια μέχρι να σφίξουν. Συνεχίζουμε κολλώντας και τον δεύτερο πλαϊνό τοίχο. Κατά τον ίδιο τρόπο κολλάμε και τον πίσω τοίχο.
-
Αφήνουμε 1 ώρα να κολλήσουν καλά και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο κολλώντας ένα ένα τα κομμάτια της σκεπής. Αφήνουμε να κολλήσουν καλά μέχρι την άλλη ημέρα.
Διακόσμηση
-
Παίρνουμε ένα δίσκο χάρτινο ή πλαστικό και ακουμπάμε το σπιτάκι.
-
Ακόμη, μια έξυπνη ιδέα –πριν ακουμπήσουμε το σπιτάκι μας- είναι να βάλουμε ένα ωραίο δώρο (το μέγεθός του να χωρά εύκολα κάτω από το σπιτάκι) επάνω στη βάση μας και από πάνω να τοποθετήσουμε το σπιτάκι μας. Είναι μια ωραία έκπληξη για τον παραλήπτη, όταν τρώγοντας κομμάτι κομμάτι, θα ανακαλύψει ότι υπάρχει και κάτι ακόμη μέσα στο σπιτάκι.
-
Φτιάχνουμε δυνατό γλάσο, γεμίζουμε τον κορνέ και διακοσμούμε το σπιτάκι όπως επιθυμούμε. Μπορούμε και να χρωματίσουμε το γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ξεκινάμε από τη σκεπή και καταλήγουμε στα υπόλοιπα.
-
Στολίζουμε με καραμέλες, σοκολατάκια και παντός είδους ζαχαρωτά. Κολλάμε και την πόρτα που κόψαμε από ζύμη.
-
Διακοσμούμε και τον γύρω χώρο με ζαχαρωτά αλλά και με όμορφα διακοσμητικά χειμωνιάτικα και Χριστουγεννιάτικα.
-
Παίρνουμε μια μεγάλη λευκή διάφανη ζελατίνα, το περιτυλίγουμε για να διατηρηθεί και να μην σκονιστεί, και τελειώνουμε δένοντας με κορδέλες.
-
Πριν ξεκινήσουμε τη διακόσμηση, μπορούμε να φτιάξουμε ένα κέικ και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για να κάτσει επάνω το σπιτάκι μας. Σε αυτή την περίπτωση όμως χρειάζεται μικρότερου μεγέθους σπιτάκι για να είναι πιο ελαφρύ.
-
Τα μπισκοτένια σπιτάκια είναι ξενόφερτο έθιμο, είναι όμως τόσο γλυκά και όμορφα, που τα έχουμε προσαρμόσει πια και στις δικές μας συνήθειες.
-
Αυτή η συνταγή που σας παραθέτω είναι η βασική αμερικάνικη συνταγή για gingerbread, χωρίς όμως ginger και μελάσα.
-
Την άλλαξα και προσάρμοσα τις αναλογίες των υλικών καθώς και την πυκνότητα της ζύμης στα Ελληνικά μας δεδομένα, για να τα προτιμήσουν πιο εύκολα και τα μικρότερα παιδιά.
-
Από την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα.
Τέλειοοοοοοο!!!!!!!!!!!
Χίλια σκουφιά και για την αναλυτική περιγραφή σου !!!
1. κούπα = κουπά τσαγιού ή κλασική κόκκινη του νες καφε ?
2.αν δεν βάλω καστανή ζάχαρη , υπάρχει πρόβλημα ? η ποσότητα παραμένει η ιδια αν βάλω λευκή ?
ευχαριστώ :)))))
και πάλι ευχαριστώ!
Μάρκο μου να σου πω ενα μεγάλο ευχαριστώ , για τις συμβουλές σου αλλά περισσότερο γιατι μοιράστικες μαζι μας αυτή την ΥΠΕΡΟΧΗ συνταγή και βασικά εισαι ο ηθικός αυτουργός για την λάμψη & την χαρά που ειδα στα μάτια του γιού μου όταν επιτέλους ολοκληρώσαμε το σπιτάκι! Να είσαι καλά! :))))