Σαραγλί Μακεδονίας
Ένα γλυκό που το συνηθίζουμε στη Μακεδονία σε όλες τις γιορτές, ιδιαίτερα στις Αποκριές.
- 1 κιλό φύλλο Βηρυτού.
- 1κιλό καθαρισμένα και κοπανισμένα καρύδια.
- 7 φρυγανιές κοπανισμένες.
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη.
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη.
- 1&1/2 Βιτάμ πακέτο λιωμένο .
Για το σιρόπι
- 1 &1/2 κιλό ζάχαρη.
- ½ βάζο γλυκόζη.
- 5 νεροπότηρα νερό.
- Άρωμα βανίλιας.
- Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο ελαφρά. Ανακατεύουμε το καρύδι με την ζάχαρη την φρυγανιά και την κανέλα. Ανοίγουμε τα φύλλα επάνω στο τραπέζι και τα σκεπάζουμε με πετσέτα.
- Αλείφουμε ένα φύλλο ελαφρά με λιωμένο βούτυρο, και πασπαλίζουμε με καρύδι. Βάζουμε ένα άλλο φύλλο από πάνω και κάνουμε το ίδιο. Βάζουμε και τρίτο φύλλο με την ίδια διαδικασία. Τα τυλίγουμε ρολό και το βάζουμε στο ταψί.
- Συνεχίζουμε 3-3 φύλλα και τα κάνουμε ρολά που τα τοποθετούμε στη σειρά. Μόλις γεμίσει το ταψί τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τα χαράζουμε μικρά κομμάτια (5 εκ) και ψήνουμε το σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ξανθίνει το χρώμα του.
- Συγχρόνως βράζουμε τα υλικά του σιροπιού 5 λεπτά και προσθέτουμε και την βανίλια. Έχοντας καυτό το σιρόπι ρίχνουμε 2-3 μεγάλες κουτάλες σε όλο το ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα.
- Μόλις γίνει χλιαρό το γλυκό και το σιρόπι ρίχνουμε άλλες 2-3 κουτάλες και το ξανά σκεπάζουμε .Τέλος όταν κρυώσει εντελώς γλυκό και σιρόπι βάζουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και αφήνουμε να το απορροφήσει.
- Σε όλη την διαδικασία σκεπάζουμε συνέχεια τα φύλλα για να μην ξεραθούν.
Για να μοιράσω το καρύδι, το χωρίζω σε πιάτα τόσα όσα οι τριάδες των φύλλων. Αυτό το κάνω και σε άλλες γεμίσεις, μοιράζω την γέμιση ανάλογα με τα φύλλα.
τόσο αναλυτικά που θα τολμήσω να το κάνω και εγώ που φοβάμαι τα σιροπιαστά.Μπράβο χρυσοχέρα.