Κρεμμυδόσουπα με κράκερς παρμεζάνας

Μπορεί να είναι ένα καθημερινό πιάτο, αλλά μπορεί να είναι και το πρώτο πιάτο στο επίσημο τραπέζι μας.
- Μισή κούπα λάδι ή μαργαρίνη ή βούτυρο
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ. ζάχαρη (προαιρ.)
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή κρασί
- 6 – 7 κούπες ζωμό κρέατος ή κοτόπουλο ή λαχανικών σε περίπτωση που την κάνετε νηστίσιμη ή νερό με 2 κύβους ζωμού
- Αλάτι και πιπέρι
- Φέτες ψωμιού
- 1 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
Για κράκερς παρμεζάνας
- 1,5 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
- 1 τηγάνι μεγάλο τεφάλ
Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το λάδι και ρίχνω τα κρεμμύδια με τη ζάχαρη, ανακατεύω αρκετά, σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω να σιγοψηθούν για ένα 20 λεπτο σε χαμηλή φωτιά, να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Ξεσκεπάζω, ρίχνω το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνω με το κονιάκ. Προσθέτω αλάτι (με προσοχή) και πιπέρι και το ζεστό ζωμό. Αφήνω να πάρουν μια δυο βράσεις και κλείνω το καπάκι και αφήνω να βράσουν για ένα 20λεπτο σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας ενδιάμεσα.
Ψήνω τις φέτες ψωμιού να γίνουν τραγανές. Βάζω πάνω τριμμένη παρμεζάνα και τις ψήνω για λίγο στο γκριλ να λιώσει το τυρί και να ροδίσει και τις τοποθετώ πάνω στη σούπα.
Εναλλακτικά βάζω στο πιάτο το ψωμί, πάνω τη σούπα και στο τέλος το στολίζω με τα κράκερς παρμεζάνας.
Κράκερς παρμεζάνας
Για τα κράκερς παρμεζάνας θα ακολουθήσω μέχρι ενός ορισμένου σημείου τον τρόπο που ακολούθησα στο καλαθάκι παρμεζάνας.
Δε θα βάλω όμως το ψημένο μου τυρί σε καλούπι, αλλά σε πιατέλα, θα το αφήσω 2-3 λεπτά και θα κόψω με μαχαίρι κομμάτια ή θα κόψω τρίγωνα και με το χέρι θα φτιάξω χωνάκια.
Σε πολύ λίγο χρόνο αυτά κρυώνουν και στέκονται στο σχήμα που θα τους δώσουμε.




